ua en ru

МВФ підтвердив, що Греція може отримати черговий транш кредиту на початку листопада 2011 р

Представник Міжнародного валютного фонду підтвердив, що Греція може отримати черговий транш кредиту на початку листопада 2011 р. Він зазначив, що МВФ працює в тісній взаємодії з інспекторами Євросоюзу і Європейського центрального банку і що, в цілому, розбіжності у думках між партнерами в складі "трійки" міжнародних кредиторів Греції немає, передає Reuters.
Раніше сьогодні трійка кредиторів Греції (МВФ, Євросоюз і ЄЦБ) за підсумками своєї недавньої роботи в республіці рекомендувала виділити Афінам черговий транш кредиту у розмірі 8 млрд дол. в найкоротші терміни. "Спільна комісія, до складу якої входять представники ЄС, ЄЦБ і МВФ, рекомендує виділити Греції шостий транш в найкоротші терміни: як тільки раніше узгоджені заходи з фінансової консолідації, приватизації та реформи трудового ринку республіки візьмуть форму закону", - наголошується в проекті звіту міжнародних інспекторів.
3 жовтня 2011 р. міністри фінансів зони євро перенесли виділення Афінам чергового траншу фінансової допомоги на середину листопада ц.р., щоб закінчити перевірку виконання країною її зобов'язань, взятих в обмін на отримання рятівних кредитів.
У 2009 р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію у розмірі 110 млрд євро. У липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад тієї програми, що діяла. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування в розмірі 109 млрд євро. Натомість керівництво Греції зобов'язався здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.