ua en ru

МВФ підозрюють у заохоченні масової ліквідації українських банків

Масова ліквідація банків пов'язана з наданням Міжнародним валютним фондом (МВФ) кредиту Україні. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Банки України-2015: продовження ліквідації та продаж ліцензій".

Як зазначає автор статті, логіка МВФ проста: для того, щоб гроші Фонду не даремно йшли на підтримку вмираючих банків, їх потрібно просто прибрати.

"Ще в минулому році була установка на оптимізацію самої системи і її обсягу", - побічно підтверджує цю думку головний економіст відділу стратегічного планування UniCreditBank Тантелі Ратувухері.

За словами автора, кампанія з очищення банківської системи повинна була виглядати прозорою, тому МВФ спільно з НБУ ще влітку 2014 р. запустили стрес-тестування великих банків, що пройшли деякі фінустанови. У результаті тільки за листопад 2014 р. - лютий 2015 р. більш ніж 15 банків отримали постанови про ліквідацію.

"І хоча найбільшим жертвам навіть пророкували рекапіталізацію (тому ж "Дельта Банку"), МВФ, нібито, виступив проти, пославшись на безуспішність цього механізму в Україні", - наголошується в матеріалі.

"До рекапіталізації вже ніхто вдаватися не буде. За ті 19 млрд грн, які були інвестовані в "Родовід Банк", "Укргазбанк" і "Київ", уряд купив п'ять років відкладання проблем, оскільки контролю за тим, як витрачаються кошти, не було і не буде. Так що рекапіталізація - не наш сценарій", - сказав РБК-Україна співвласник однієї з найбільших в Україні інвестиційно-банківських компаній.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що згідно з рекомендаціями МВФ Україна повинна провести стрес-тестування 37 великих комерційних банків.