ua en ru

МВФ очікує уповільнення темпів світового економічного зростання в 2011-2012 рр. до 4%, - Крістін Лагард

Ми очікуємо уповільнення темпів світового економічного зростання до 4% в поточному і майбутньому році. Таку думку висловила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, передає «Комерсант».

«Ми очікуємо уповільнення темпів світового економічного зростання до 4% в поточному і майбутньому році. У країнах з розвиненою економікою, в яких підйом не зміцнів і нерівний, вони будуть слабкими і складуть від 1,5% до 2%. В інших регіонах картина відрадніше, де в країнах з ринком, що формується і країнах, що розвиваються темпи зростання повинні скласти 6-6,5%.
У європейських країнах з ринком, що формується економічне зростання, за прогнозами, сповільниться до приблизно 3,5% наступного року. Ми очікуємо, що в Росії темпи зростання будуть дещо вище і складуть приблизно 4% - на одному рівні з Латинською Америкою, але значно нижче, ніж у країнах Азії з ринком, що формується, проте, ймовірно, прогноз щодо Росії вимагатиме перегляду в сторону зниження», - зазначила вона.

За словами глави МВФ, глобальні ризики досягли небезпечно високого рівня, і фінансова напруженість різко посилилася. «Ми враховуємо ці ризики в ході нашого аналізу економічних перспектив. Ми розглядаємо широкий набір показників і моделей, включаючи аналіз вразливості для країн з ринком, що формується, і країн з розвиненою економікою, для зміцнення нашого потенціалу раннього попередження. Це - справа МВФ», - вважає Лагард.

За її словами, зміцнення координації економічної та бюджетної політики в рамках зони євро має принципове значення. «По-перше, я зазначу, що кроки, зроблені керівниками країн зони євро на саміті 26 жовтня в цілях створення комплексної основи врегулювання кризи, перед обличчям якого стоять країни регіону, мають принципове значення. На саміті в Каннах лідери Групи двадцяти ще раз відзначили нагальну необхідність цих кроків. А керівники країн зони євро, що входять до Групи двадцяти, підкреслили свою рішучість їх зробити.
Що стосується управління, то рішення, прийняті керівниками країн ЄС для зміцнення координації економічної та бюджетної політики в рамках зони євро, і зобов'язання забезпечити сумірність економічного союзу з валютним союзом дуже важливі. Їх ефективне проведення в життя посилить економічну і політичну інтеграцію в Європейському союзі», - зазначила директор-розпорядник фонду.

У той же час, Лагард вважає, що, незважаючи на вже досягнутий певний прогрес, необхідно більш суворе, більш послідовне і практично здійсненне фінансове регулювання з тим, щоб зміцнити безпеку і міцність системи, зробити фінансові кризи менш імовірними, а порятунок платниками податків нерозважливих операторів ще менш імовірним. «Тут я знову хочу відзначити, що лідери Групи двадцяти на саміті в Каннах досягли домовленості про необхідність подальших зусиль щодо зміцнення фінансового регулювання. Я активно підтримую ці зусилля. Більш здоровий і безпечний фінансовий сектор має принципове значення для пропозиції кредиту, необхідного для фінансування глобального підйому та обслуговування потреб реального сектора економіки, у тому числі для створення робочих місць. Для досягнення цих цілей МВФ веде роботу у співпраці з іншими організаціями, такими як Рада з фінансової стабільності, а також зі своїми державами-членами», - заявила глава МВФ.