ua en ru

МВФ схвалив кредит Сербії в розмірі 2,9 млрд євро

Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалив сьогодні надання фінансової допомоги Сербії у розмірі 2,9 млрд євро на підтримку економіки балканської держави. Сьогоднішньому рішенню міжнародної організації передувала згода Белграда скоротити тисячі робочих місць в держсекторі і заморозити зарплати і пенсії бюджетникам для боротьби з бюджетним дефіцитом, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Крім того, за словами представників МВФ, Сербія може розраховувати на виділення ще 380 млн євро, після того, як керівництво фонду підтвердить надання 2,9 млрд євро в кінці вересня 2010 р. При цьому в МВФ відзначили, що процес відновлення сербської економіки проходить досить повільно і з певними труднощами. Крім того, в міжнародній організації також заявили, що Сербія може почати розморожування зарплат і пенсій чиновникам вже в січні 2011 р. замість квітня 2011, для того щоб компенсувати втрати населення від стрибка цін у 2010
МВФ відкладав надання Сербії позики, вимагаючи надати деталі плану з боротьби зі зростаючим у зв'язку з фінансовою кризою дефіцитом бюджету. Як заходи боротьби представники МВФ пропонували Белграду піти на підвищення податку на додану вартість (ПДВ), який в даний час складає 18% на всі види товарів і послуг.