ua en ru

МВФ: Молдова подолала економічну кризу

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважає, що Молдова, пройшовши півдорозі в ході виконання програми, підтримуваної МВФ, подолала значною мірою економічна криза.

Як повідомили РБК в постійному представництві МВФ в Молдові, про це заявив сьогодні глава оціночної Місії МВФ Микола Георгієв на спільному брифінгу в Кишиневі з прем'єр-міністром Молдови Володимиром Філатом. М.Георгієв зазначив, що внаслідок проведення ефективної програми стабілізації економіки, значних заходів з лібералізації економіки і поліпшення зовнішнього клімату, обсяг виробництва в Молдові вже досяг докризового рівня. Національний банк Молдавії заповнив валютні резерви, а бюджетний дефіцит знизився в минулому році на 3,75% від валового внутрішнього продукту, в той час як обсяг коштів, спрямованих на соціальну підтримку, значно виріс.

Тим не менш, як зазначив М.Георгієв, молдовській владі, багато чого потрібно зробити. За його словами, безпосередніми пріоритетами в політиці уряду і Національного банку Молдови є збереження макроекономічної стабільності, продовження коригування бюджету та прискорення структурних реформ, спрямованих на розвиток конкурентоспроможності й економічного зростання, що стимулюється експортом.

Глава оціночної Місії МВФ привітав намір влади Молдови провести в 2012 р. масштабну реформу податкової політики для стимулювання припливу інвестицій і забезпечення сталого економічного зростання, продовжувати зусилля щодо дотримання показників бюджету на 2011 р. і середньострокових бюджетних параметрів, спрямованих на досягнення мети забезпечення макроекономічної стабільності.

М.Георгієв зазначив, що грошово-кредитна політика влади Молдови буде керуватися середньостроковими цільовим орієнтиром Нацбанку країни з інфляції на рівні 5% плюс-мінус 1,5 процентного пункту. За його словами, у зв'язку з цим недавнє зростання міжнародних цін на енергоносії і прискорене зростання внутрішнього попиту диктують необхідність продовження жорсткості грошово-кредитної політики для орієнтування інфляційних очікувань і стримування прискореного зростання і внутрішнього кредитування. М.Георгієв підкреслив, що в ході своєї роботи в Молдавії оцінна Місія МВФ також обговорила з молдавською владою конкретні реформи, спрямовані на підвищення ефективності державного сектора, вдосконалення збору податків, припинення накопичення заборгованості в енергетичному секторі, поліпшення ділового клімату та усунення перешкод у зовнішній торгівлі .