ua en ru

МВФ і Євросоюз розійшлися в оцінках кредитоспроможності Греції, - джерело

Представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Євросоюзу (ЄС), перевіряльники поряд з експертами Європейського центробанку (ЄЦБ) параметри обслуговування Грецією взятих позик, розійшлися в оцінках кредитоспроможності республіки, передає Reuters з посиланням на обізнані джерела.
За словами співрозмовника агентства, МВФ, що входить поряд з ЄС і ЄЦБ в трійку основних кредиторів Афін, вважає, що відповідні оцінки Євросоюзу занадто оптимістичні, і має намір дочекатися підсумків саміту ЄС у майбутнє Неділя, 23 Жовтень 2011р., На якому ситуація з оцінкою грецького боргу може знайти більш чіткі обриси."МВФ хоче спочатку подивитися на висновки, які зробить Єврогрупа і Європейська рада", - наводить агентство слова свого джерела.
Нагадаємо, звіт щодо фінансового стану Греції трійка кредиторів має підготувати до 24 жовтня 2011 р. Раніше експертів попросили закінчити документ до 23 жовтня, тобто до початку саміту ЄС. Як очікується, на основі висновків доповіді буде прийнято рішення щодо виділення Афінам чергового траншу фінансової допомоги у розмірі 8 млрд євро.
3 жовтня 2011р. міністри фінансів зони євро перенесли виділення Афінам чергового траншу фінансової допомоги на середину листопада ц.р., щоб закінчити перевірку виконання країною своїх зобов'язань, узятих в обмін на отримання рятівних кредитів.
У 2009р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи із-за надзвичайно високих боргів Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію у розмірі 110 млрд євро. У липні 2011р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад діяла програми. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування в розмірі 109 млрд євро. Натомість керівництво Греції зобов'язався здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.