ua en ru

МВФ: ЄЦБ має можливість для пониження базової облікової ставки

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважає, що в Європейського центрального банку (ЕЦБ) є всі можливості для пониження базової облікової ставки при стабілізації чекань по інфляції в єврозоні. З відповідною заявою виступив сьогодні в Москві глава Європейського департаменту МВФ Антоніо Боргес. Як передає Reuters, Боргес також повідомив, що боргова криза в єврозоні може мати негативні наслідки для країн, що розвиваються, і тому місцеві уряди повинні віддати пріоритет підвищенню здатності держав протистояти цим негативним ефектам.
Нагадаємо, напередодні ЄЦБ залишив облікову ставку без змін - на рівні 1,5%, але оголосив про відновлення ряду "нестандартних" заходів пом'якшення грошово-кредитних умов у фінансовій системі єврозони. Зокрема, ЄЦБ прийняв рішення відновити надання банкам кредитів строком на 1 рік і почати нову програму викупу облігацій з покриттям (covered bonds) об'ємом 40 млрд євро.
У 2011 р. ЄЦБ двічі піднімав облікову ставку - в квітні і липні (обидва рази на 0,25 процентного пункту). На посилення монетарної політики ЄЦБ заставляла йти інфляція, що прискорюється з початку 2011 р., яка вийшла за межі встановленого для країн Євросоюзу цільового орієнтиру в 2%. Проте останнім часом ситуація кардинально змінилася: на перший план вийшли побоювання різкого уповільнення економічного зростання в єврозоні. 5 жовтня 2011 р. МВФ виступив із закликом до ЄЦБ знизити ставку рефінансування, якщо понижательные ризики для економічного зростання не ослабіють.