ua en ru

МВС допитало одного з учасників мітингу на День Незалежності Данилюка щодо сутички зі співробітниками міліції

Координатор громадянського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк 26 серпня близько 22:00 покинув приміщення Головного управління МВС у м. Києві, де провів на допиті 4 години і куди був викликаний по справі №20-3986 щодо подій 24 серпня. Під час допиту Данилюк виклав слідству позицію "Спільної справи" щодо сутички між працівниками міліції та учасниками мирної ходи, представників і прихильників опозиційних сил, що трапилась у Києві на День Незалежності, повідомляє прес-служба громадянського руху "Спільна справа".
"Він пояснив, що першопричиною інциденту стала неадекватна поведінка співробітників МВС, які здійснювали блокування вул. Володимирської, а безпосередньо - їхніх керівників, котрі на порушення закону України "Про міліцію" та всупереч посадовим інструкціям не попередили учасників ходи, зокрема, через гучномовці, що діють на виконання рішення суду, яке забороняє пересування організованих чисельних груп громадян цим маршрутом. Відтак, учасники маніфестації сприйняли дії міліції як цілком незаконні й провокативні. Тобто такі, що підпадають під дію ст. 340 Кримінально-процесуального кодексу України "Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій". За вчинення таких дій передбачене кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 5 років", - йдеться в повідомленні громадянського руху.
Данилюк повідомив слідчим, що учасники ходи тривалий час намагалися з'ясувати у працівників міліції та, зокрема, у бійців спецпідрозділу «Беркут», причини, які змусили їх стати на перешкоді мирній процесії. У відповідь не було надано жодних роз'яснень. За словами Данилюка, "діючи на захист своїх конституційних прав обурені учасники протесту спробували прибрати загороджувальні металеві щити, якими їм перегородили дорогу бійці "Беркуту". І лише після застосування правоохоронцями сльозогінного газу трапились поодинокі й короткотривалі сутички, в яких взяли участь окремі маніфестанти, що жодним чином не перевищили при цьому меж необхідної оборони".
Нагадаємо, 24 серпня на вул. Володимирська сталася сутичка між учасниками народного маршу і співробітниками міліції. Співробітники спецпідрозділу "Беркут" перекрили вулицю Володимирську і таким чином не пропускали колону народного маршу в центр Києва. Вулиця була заблокована автозаками та автобусами. Мітингувальники в сутичці прорвали першу блокаду міліції.

Напередодні суд заборонив опозиції проводити масові акції в інших місцях Києва, окрім парку імені Тараса Шевченка.