ua en ru

Музею в Освенцимі повернули викрадену табличку.

Металева табличка з написом "Arbeit macht Frei" ("Праця робить вільним "), викрадена з воріт табору смерті, повернена музею в Освенцимі, передає Бі-бі-сі.
Нагадаємо, табличка була виявлена незабаром після викрадання в лісі розпиленою на три частини. Звинувачення в крадіжці символу концтабору висунуто п'ятьом громадянам Польщі, поліція досі шукає неонациста з Швеції, який нібито стоїть за організацією крадіжки.
Крадіжка таблички з цинічним гаслом була здійснена з музейного комплексу вночі 18 грудня 2009 р. Зловмисники відкрутили її з одного боку і відірвали - з іншого. Поліція проводила активні пошуки злочинців із залученням слідчих і пошукових собак. За інформацію про місцезнаходження таблички польська влада пропонували винагороду у розмірі 39 тис. дол.
Напис "Arbeit macht Frei" під час Другої світової війни розташовувався над воротами різних концтаборів, проте найбільшу популярність здобув саме завдяки Освенциму. Згодом на місці табору був установлений меморіальний комплекс, який відвідують понад 1 млн людей на рік.
Концтабір Освенцим (Аушвіц-Біркенау) був створений у 1942 р. на території Польщі. У ньому було знищено близько 1,1 млн в'язнів, перш за все євреїв. Серед в'язнів були також поляки, цигани, радянські військовополонені і громадяни низки інших країн. Концентраційний табір був звільнений Червоною армією в 1945 р.