ua en ru

МЦВІС затвердив арбітражне рішення щодо задоволення позову Леміра до України

Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (МЦВІС) сьогодні повідомив Міністерству юстиції України про рішення Комітету ad hoc МЦВІС у виробництві щодо анулювання попереднього Арбітражного рішення за позовом Джозефа Чарльза Леміра до держави Україна від 28 березня 2011 р. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Згідно отриманого рішення Комітету ad hoc Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів від 8 липня 2013 р. Арбітражне рішення у зазначеній справі не підлягає анулюванню і набуває остаточну силу. Разом з тим, Комітет ad hoc відмовився покласти на Україну зобов'язання компенсувати Леміру юридичні витрати, понесені ним під час процедури анулювання Арбітражного рішення.

При цьому ще до винесення рішення Мін'юст прийняв всі необхідні заходи щодо забезпечення сплати компенсації на користь позивача у разі відхилення клопотання про анулювання шляхом депонування відповідних коштів і незабаром позивач отримає суму компенсації. Тим самим, Україна демонструє безумовне дотримання взятих на себе міжнародних зобов'язань у відносинах з іноземними інвесторами.

Дана справа поки була остання, яка розглядалася у Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів з позовом до України.

Нагадаємо, арбітражну справу було розпочато в 2006 р. У цій справі власник радіостанції "Гала" Джозеф Лемір заявив про численні порушення Україною положень Договору між Сполученими Штатами Америки та Україною про заохочення та взаємний захист інвестицій. Він також висунув численні вимоги щодо Угоди про врегулювання спору від 20 березня 2000 р., раніше укладеного між ним і державою Україна. Лемір вимагав відшкодування Україною збитків на суму понад 70 млн дол.