ua en ru

МТС вирішила знизити вартість деяких послуг в регіональних тарифних планах

У відповідь на вимоги Антимонопольного комітету України (АМКУ) зменшити рентабельність МТС вирішила знизити вартість деяких послуг в регіональних тарифних планах, повідомляє "Комерсант-Україна".

Так, з 1 серпня у тарифному плані "Супер МТС" (використовують близько 4 млн осіб - 20% абонентів МТС) знизиться вартість внутрішньомережевих дзвінків поза хвилинами, що надаються безкоштовно - з 0,75 до 0,6 грн/хв., а також дзвінків на номери інших операторів поза домашнього регіону - з 1,2 до 1,1 грн/хв. В тарифах для абонентів передплаченого сервісу і контрактних зменшиться вартість дзвінків на стаціонарні телефони - на 17%, до 1 грн/хв. Вартість MMS для всіх абонентів МТС також знизиться - на 13%, до 1,05 грн.

У МТС вважають, що зможуть таким чином виконати вимогу АМКУ. "Комітет вказав нам, що за півтора року рівень інфляції склав 14,1%, а зростання наших тарифів було більше. Ми знизили вартість тих послуг, які дорожчали на початку року", - говорить директор з корпоративного управління і контролю оператора Олег Проживальський. Нагадаємо, з 1 червня МТС підвищила вартість внутрішньомережевих і міжмережевих дзвінків на 50% і 20% відповідно, до 0,75 грн/хв. і 1,2 грн/хв. у тарифних планах "Супер МТС", "MAX Energy" і "Народний".

Однак таке скорочення не влаштовує АМКУ, який вимагає від операторів знизити рентабельність вдвічі. "У країнах Європи рентабельність мобільного оператора становить 30-40%, а у нас - до 60%. Ми вимагаємо, щоб компанії зменшили цю цифру, а для цього їм необхідно повністю переглянути тарифну політику", - заявив виданню перший заступник голови АМКУ. Раніше він заявляв, що найбільший оператор "Київстар" також виконав вказівки комітету не повною мірою - знизив вартість дзвінків лише в одному тарифі. Вчора Рафаель Кузьмін повідомив, що комітет досі розглядає пропозиції операторів.

Більшість скорочень стосуються рідко використовуваних послуг, тому не принесуть значних втрат компанії, відзначають аналітики. "Абоненти рідко виходять за рамки передплачених хвилин в пакеті або виїжджають за межі того регіону, в якому діє їх тариф", - відзначає аналітик Concorde Capital Олександр Паращій. За його оцінками, зниження тарифів призведе до зменшення виручки оператора на 1-2%. Експерти відзначають, що вимоги АМКУ нелогічні, оскільки рентабельність українських операторів зберігається на високому рівні не за рахунок зростання тарифів, а за рахунок низької собівартості послуг. "В Україні один з найвищих рівнів рентабельності в світі, але при цьому тарифи на зв'язок - одні з найнижчих", - говорить Паращій. Це обумовлено тим, що тут оператори менше витрачають на зарплату персоналу і залучених партнерів, вважає він.

Втім, якщо комітет буде наполягати на зниження рентабельності, операторам буде вигідніше заплатити штраф і припинити інвестувати в розвиток мережі. "Зараз на кожній витраченій абонентом гривні оператор заробляє 50 коп. Якщо він виконає вимоги АМКУ, то буде заробляти 30 коп., а якщо заплатить 10% штрафу - 40 коп.", - поячерез високу рентабельність. Якщо цього не буде - інвестиції припиняться", - говорить він.

Нагадаємо, чистий прибуток "МТС Україна" в I кварталі виріс на 38,6% - до 312,8 млн грн.