ua en ru

Міст Крим-Кубань сприятиме розвитку українсько-російського співробітництва, - ОД "Український вибір"

Міст Крим-Кубань стане важливою віхою у розвитку українсько-російського транскордонного співробітництва. Про це на сайті Громадського руху "Український вибір " написав координатор економічних програм ОД "Український вибір" Володимир Воюш.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 року на засіданні російсько- країнської міждержавної комісії було підписано Угоду між урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

"Цей масштабний інфраструктурний проект - важлива віха в розвитку. Його будівництво розширить взаємодію таких великих економічних регіонів, як Ростовська область, Краснодарський край та Автономна республіка Крим", - зазначив експерт "УВ".

На думку Воюша, новий транспортний коридор стане важливою складовою та іншого проекту. "Наприкінці минулого року, під час візиту до Китаю української делегації на чолі з президентом Віктором Януковичем був підписаний меморандум про будівництво на західному узбережжі Криму глибоководного порту з зерносховищем. Такий великий порт, природно, потребує підведення до нього залізниці і автотранспортних магістралей", - підкреслив Воюш.

Згідно з домовленостями, Україна і Росія візьмуть участь у фінансуванні проекту в рівних частках. "Вартість інженерних вишукувань і підготовку ТЕО на сьогодні бере на себе російська сторона. Брати участь у цьому проекті має намір найбільший російський інвестор "Зовнішекономбанк", про що нещодавно заявив його керівник Володимир Дмитрієв. До участі в модернізації і розширенні європейських транспортних коридорів, створення нового коридору на Кавказ, будівництво транспортного переходу через Керченську протоку запрошується і Євросоюз", - поінформував експерт.

"Успішна реалізація проекту з будівництва моста Крим-Кубань має і величезне гуманітарне значення, оскільки розширює можливості для спілкування народів, що мають багатовікову спільну історію, але волею історичних доль опинилися по різні сторони кордону", - підсумував координатор економічних програм Громадського руху "Український вибір" Володимир Воюш.