ua en ru

Москва з 2012 р. знизить для Білорусії ціни на газ, - Путін

Москва з 2012 року знизить для Білорусії ціни на газ. Про це заявив прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін на переговорах з прем'єр-міністром Білорусії Михайлом Мясниковичем. "Це не подарунок", - не став приховувати Путін. "Газпром" отримає за це другу половину "Бєлтрансгазу".
До засідання Радміну Союзної держави прем'єри Володимир Путін і Михайло Мясникович зустрілися тет-а-тет і обговорили найважливіше: ціни на російський газ, приватизацію держактивів Білорусії і економічні санкції США проти Мінська.
Днями Америка, вимагаючи звільнити політв'язнів, звузила і без того тісне кільце економічної блокади Білорусії. До чорного списку держпідприємств, з якими "організаціям і громадянам США заборонено вступати в економічні чи фінансові відносини, а все їхнє майно та рахунки на території заморожені", додані ще чотири - виробник автошин ВАТ "Белшина", виробник добрив "Гродно Азот", виробник волокон ВАТ "Гродно Хімволокно" і великий нафтопереробник ВАТ "Нафтан". Всі вони підконтрольні "Бєлнєфтєхіму" - найбільшому нафтохімічному промисловому комплексу Білорусі.
За версією Мінфіну США, концерн належить президенту Білорусії Олександру Лукашенку або контролюється ним. Крім того, Америка слідом за Європою значно розширила список білоруських чиновників (імена їх не названі), яким заборонений в'їзд в країну. Мясникович назвав це "актом агресії до білоруського народу, ударом по економіці країни і навіть викликом союзній державі з Росією". "Тут багато надуманого політичного, - заявив він і закликав Путіна на допомогу: - Друг пізнається в біді".
На думку білоруського прем'єра, єдина позиція зробить інтеграцію країн міцніше. Відмовивши в політичній підтримці: "Реагувати на санкції інших країн щодо Білорусі Росії недоцільно", Путін пообіцяв допомогти рублем. З 2012 року в формулу ціни газу для Білорусії буде введений понижуючий коефіцієнт. "Це не зовсім подарунок, - не став приховувати російський прем'єр. - Це буде синхронізовано з покупкою "Газпромом" другої половини "Бєлтрансгаза".
Рішення узгоджено на рівні президента Росії, відзначив прем'єр. Вчора Дмитро Медведєв закликав главу "Газпрому" Олексія Міллера підписати новий газовий контракт з Білорусією не як п'ять років тому - за дві хвилини до Нового року. "У жодному разі, - запевнив Міллер. - Переговори почнуться у вересні". При підготовці контракту необхідно врахувати Митний союз з Білоруссю і можливість покупки "Бєлтрансгазу" ("Газпрому" вже належить 50% акцій підприємства), напучував президент.
Діючий контракт (на 2007-2011 роки) визначає формулу ціни з 1 січня 2008 року (відповідає формулі ціни при поставках російського газу в Європу) та знижувальні коефіцієнти до ціни на 2008-2010 роки (0,67, 0,8 і 0,9 відповідно).
Мінську російський газ здається невиправдано дорогим. Мясникович і цього разу нагадав Путіну. "У першому півріччі сальдо взаємної торгівлі тільки за рахунок зростання цін на енергоресурси зросло на користь Росії на 1,5 млрд дол., до 5 млрд, - навів він свою арифметику. - За останні шість років це 50 млрд дол., що дорівнює річному ВВП Білорусії".