ua en ru

Москаль заявив про загрозу підтоплення Ужгорода через льодовий затор у Словаччині

Москаль заявив про загрозу підтоплення Ужгорода через льодовий затор у Словаччині Фото: льодохід в Ужгороді

Україна запропонувала Словаччині власні піротехнічні бригади для розблокування льодоходу

Через велетенський льодовий затор на території Словаччини виникла загроза підтоплення українських Ужгорода і Сторожниці. Про це повідомляє прес-служба голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля на його сайті.

Зазначено, що льодохід на річці Уж, залишки якого проходять через Закарпаття, застопорився на території сусідньої Словаччини. За даними ОДА, станом на 15:00 неділі (5.02) утворився велетенський затор із льодових брил загальною довжиною 5 кілометрів.

"Затор починається біля сіл Лікарівці, Пінковці та Загор Кошицького краю (Словаччина) і закінчується біля с. Сторожниця Ужгородського району. Якщо Словаччина не вживе термінових заходів щодо розблокування льодоходу, вода в Ужі стрімко підніметься і може затопити частину Сторожниці й Ужгорода", - попередив Москаль.

За його словами, до Словаччини терміново виїхав начальник Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса Володимир Чіпак, котрий разом зі словацькими водниками огляне ситуацію на місці.

"За необхідності Закарпаття в будь-який момент готове відправити в Словаччину свої піротехнічні бригади для підривних робіт і розблокування льодоходу", - наголосили в ОДА.

Там також додали, що паралельно здійснюється постійний моніторинг льодоходу в сусідніх Угорщині та Румунії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що критична ситуація з льодоходом і паводком на Закарпатті минула, і рівень води в основних річках області пішов на спад.