ua en ru

Moody's: Валютна інтервенція Японії негативно впливає на кредитні рейтинги країни

Валютна інтервенція, розпочата урядом і Центробанком (ЦБ) Японії для стабілізації курсу ієни, робить негативний вплив на кредитні рейтинги країни. Відповідна позиція експертів міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service міститься в щотижневому звіті Weekly Credit Outlook. У ньому наголошується, що дані кроки разом з подальшим розширенням програми купівлі активів не принесли бажаного результату і не змогли запобігти подальшому зміцненню національної японської валюти.
Нагадаємо, 4 серпня 2011 р. Міністерство фінансів і Центробанк Японії зробили валютну інтервенцію. Спочатку ці дії призвели до ослаблення ієни, відзначає агентство в щотижневому звіті. Проте наступного дня ефект від валютної інтервенції розсіявся, поставивши під загрозу процес економічного відновлення країни.
Дії уряду і ЦБ Японії були спрямовані на те, щоб знизити тиск на експортерів (це була третя валютна інтервенція влади за 11 місяців і перша з 18 березня 2011 р.). Уряду вдалося знизити курс ієни до рівня 80 ієн/дол. проти 77,1 ієни/дол. до початку валютної інтервенції. Однак до кінця робочого дня 5 серпня 2011 р. єна змогла відіграти втрати і піднятися до позначки 78,5 ієни/дол.
Крім того, Банк Японії зробив додаткові дії, а саме розширив свою програму купівлі активів з 10 трл ієн (близько 2% ВВП) до 50 трлн ієн. До даних дій японський Центробанк підштовхнула необхідність подальшого пом'якшення монетарної умов через несприятливий вплив подій в Європі і США на японський бізнес-клімат.
Між тим готовність до скоординованих дій може підвищити довіру інвесторів до японських політиків, відзначає Moody's. У той же час, на жаль, для останніх, сильні сторони Японії, які рятують її від погіршення обстановки на ринку (йдеться про профіцит поточного рахунку платіжного балансу і регулярному припливу капіталу), залучають інвесторів, які шукають притулку в "тихій гавані" в період неспокійної обстановки в Європі і США. І все ж ресурсів уряду Японії може виявитися недостатньо для того, щоб протистояти тиску на світових фінансових ринках, говориться в повідомленні Moody's.