ua en ru

Moody's погіршило до "негативного" ​​прогноз по рейтингах Toyota

Японська рейтингова служба Moody's Japan KK (філія міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service) підтвердила довгостроковий рейтинг емітента автомобілебудівної корпорації Toyota Motor Corp. і відповідні рейтинги її дочірніх компаній на рівні Aa3. У той же час Moody's змінило прогноз по рейтингах Toyota зі "стабільного" на "негативний", говориться в повідомленні агентства.
Moody's пояснює погіршення рейтингових перспектив Toyota тим, що повернення автоконцерну до прибутковості, ймовірно, займе більше часу, ніж очікувалося, через негативний вплив ієни, що подорожчала. Валютний ефект накладається на більш загальні тенденції - погіршення макроекономічної кон'юнктури на ряді ключових ринків збуту Toyota і ослаблення конкурентоспроможності автоконцерну після масштабних відгуків його продукції через проблеми з якістю.
У грудні 2011 р. Toyota істотно знизила свій прогноз по прибутку за 2011-2012 фінансовий рік (закінчиться в березні 2012 р.), зокрема, скоротивши оцінку операційного прибутку більш ніж в два рази - з 450 до 200 млрд ієн (до 2, 6 млрд дол.). Зниження прогнозу було обумовлено перебоями в поставках автокомпонентів з Таїланду, де стався найсильніша повінь, а також подорожчанням ієни, що знижує рентабельність експортних поставок.
У 2008 р. Toyota вийшла на перше місце в світі з продажу автомобілів, обійшовши General Motors, проте за підсумками 2011 р. японський автогігант, ймовірно, відкотиться на третю сходинку, пропустивши вперед не тільки американського конкурента, але й німецький Volkswagen. У 2011 р. обсяг продажів групи Toyota, за оцінкою компанії, складе 7,9 млн автомобілів (включаючи показники дочірніх компаній Daihatsu Motor і Hino Motors). У той же час вже в 2012 р. корпорація сподівається оговтатися від шкоди, завданої повінню в Таїланді і березневим землетрусом в Японії, і збільшити загальносвітові продажі до рекордного рівня - 8,48 млн автомашин.