ua en ru

Moody's: Скорочення інфляції в Китаї позитивно позначиться на кредитному рейтингу країни

Скорочення темпів інфляції в Китаї позитивно позначиться на кредитному рейтингу країни, незважаючи на нестабільність, викликану можливим погіршенням економічної ситуації в Європі. До такого висновку прийшли аналітики міжнародного рейтингового агентства Moody's, говориться в повідомленні агентства.

"Інфляція в Китаї пішла на спад. Це очевидний позитивний момент, який відкриє владі більше можливостей для стимулювання економіки", - зазначив старший віце-президент Moody's в Сінгапурі Томас Бірн.

Зниження тиску на ціни стало одним з найбільш значних змін для китайської економіки з моменту останнього аналізу фінансів країни, проведеного Moody's 26 квітня 2012 р. Тоді Moody's підтвердило довгостроковий суверенний рейтинг Китаю на рівні А3 з "позитивним" прогнозом на тлі сприятливих перспектив зростання в середньостроковій перспективі і позитивної динаміки державного боргу. Moody's підтверджує "позитивний" прогноз по китайському рейтингу з листопада 2010 р. За відсутності надзвичайних обставин Moody's переглядає рейтинги країн раз на два роки, таким чином, рейтинг Китаю з урахуванням "позитивного" прогнозу може бути підвищений вже в листопада 2012 р.

За словами Бірна, держборг Китаю складає близько 33% ВВП плюс додатково близько 8% ВВП з урахуванням умовних ризиків, що порівняно мало за міжнародними мірками. З іншого боку, старший віце-президент Moody's в Сінгапурі відзначив, що нестабільність на європейських ринках привела до зниження попиту на китайський експорт з боку Євросоюзу (ЄС). "Поки складно припустити, як в довгостроковій перспективі ситуація в Європі позначиться на економіці КНР", - вказав Бірн. Інвертори побоюються, що скорочення попиту з боку ЄС, найбільшого імпортера китайської продукції, завдасть удару по міжнародній торгівлі в цілому.

Китай прагне до річного зростання експорту та імпорту на 10%, проте поки обидва реальних показника помітно відстають від цільових: так, за підсумками перших чотирьох місяців 2012 р. експортні ціни підвищилися на 6,9%, а імпортні - на 5,1%.