ua en ru

Moody's знизило суверенний рейтинг Португалії з Aa2 до A1, прогноз - "стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service сьогодні знизило рейтинги державних зобов'язань Португалії з Aa2 до A1, встановивши по ньому "стабільний" прогноз. Про це мовиться в поширеному сьогодні повідомленні Moody's, передає РБК. Крім того, короткостроковий суверенний рейтинг Португалії підтверджений аналітиками Moody's на колишньому рівні Prime-1 з "стабільним" прогнозом.

На думку аналітиків агентства, основний вплив на зниження рейтингу зробили два чинники. Першим з них є очікування подальшого ослаблення фінансової стійкості Португалії в середньостроковому періоді, що обумовлене погіршенням таких показників, як зростання боргу по відношенню до ВВП країни, а також до її доходів. "Відношення боргу Португалії до ВВП і боргу до прибуткової частини бюджету країни різко зросло за останні 2 роки", - відзначає аналітик Moody's Ентоні Томас. Відповідне погіршення стало результатом урядових антикризових мерів при одночасному підвищенні посібників з безробіття в період рецесії, наголошується в повідомленні.

При цьому, за прогнозами Moody's, обидва вищезгадані показники (борг/ВВП і борг/дохідна частина бюджету) в найближчі 2-3 роки можуть досягти 90% і 210% відповідно, перш ніж намітяться перші позитивні тенденції.

По-друге, експерти Moody's прогнозують відносно слабкі темпи розвитку економіки країни, принаймні до тих пір, поки структурні реформи в Португалії не почнуть приносити позитивних результатів в середньо- і довгостроковій перспективі. При цьому особливо складно, як повідомляється, передбачити позитивний ефект від недавно проведених в країні реформ ринку праці.

Сьогоднішнє пониження рейтингу послідувало за рішенням Moody's 5 травня ц.р. помістити рейтинги державних зобов'язань Португалії на рівні Аа2 в список на перегляд з можливим пониженням. Переміщення рейтингів на перегляд відображає погіршення ситуації з державним боргом країни. "Зважаючи на порівняльну невелику економіку країни, що поволі росте, подібна несприятлива ситуація з держборгом може опинитися несумісній з поточним рейтингом Португалії на рівні Аа2", - наголошувалося в травневому повідомленні Moody's.

Нагадаємо, 3 червня 2010 р. парламент Португалії схвалив план "жорсткої економії", що передбачає збільшення податків на прибуток і додаткову вартість, а також скорочення зарплат ряду чиновників вищої ланки. З допомогою заходів "жорсткої економії" влада Португалії розраховує скоротити дефіцит бюджету 7,3% від ВВП цього року і до 4,6% в 2011 р. Зараз цей показник рівний 9,4% ВВП країни. По нормах Європейського союзу, дефіцит бюджету не повинен перевищувати 3%.