ua en ru

Moody's помістило суверенний рейтинг Італії Aa2 на перегляд з можливістю зниження

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service поставило суверенний рейтинг Італії на перегляд з можливістю зниження. В список на перегляд внесені довгострокові рейтинги державних облігацій в місцевій та іноземній валютах, що знаходяться на рівні Aa2. Одночасно Moody's підтвердило короткострокові суверенні рейтинги Італії на рівні Prime-1, говориться в повідомленні агентства, передає РБК.

Moody's пояснює рішення почати перегляд рейтингів Італії з перспективою їх зниження "труднощами економічного зростання країни у зв'язку з макроекономічними структурними недоліками і вірогідним зростанням процентних ставок". Крім того, аналітики агентства відзначили "ризики, що охоплюють виконання завдання щодо консолідації бюджету", а також "ризики, що випливають із змін в умовах ринкового фінансування для європейських держав з високим рівнем боргу".

Зокрема, Moody's зазначає, що за період глобальної фінансової кризи накопичене падіння італійського ВВП склало майже 7 процентних пунктів, і на сьогоднішній день "відіграна" лише мала частина цього падіння. Між тим перспективи економічного зростання в наступні роки будуть ключовим чинником, що визначає доходи уряду і реалізацію завдань в області скорочення державної заборгованості.

Остання рейтингова дія Мoody's щодо Італії датується травнем 2002 р., коли агентство підвищило суверенний рейтинг країни з Aa3 до поточного рівня Aa2, встановивши "стабільний" прогноз.

Минулого місяця інше рейтингове агентство - Standard & Рoor's, - змінило прогноз по суверенному рейтингу Італії зі "стабільного" на "негативний", пославшись на повільні темпи економічного зростання і туманні перспективи скорочення держборгу.

У 2010 р. дефіцит бюджету Італії склав 4,6% від ВВП - менше сумарного дефіциту бюджету єврозони (6% ВВП). Однак рівень держборгу Італії склав майже 120% від ВВП, тоді як в цілому по єврозоні цей показник дорівнює 85%.