ua en ru

Moody's помістило рейтинги Греції на перегляд з можливістю подальшого зниження

Міжнародне рейтингове агентство Moody's помістило рейтинги Греції на перегляд з можливістю подальшого зниження. Про це йдеться в заяві агентства. Перегляду зазнали довгостроковий суверенний рейтинг Греції, який перебуває зараз на рівні В1, рейтинги урядових боргових паперів в місцевій та іноземній валютах (В1), передає РБК.

Moody's повідомило, що зниження на кілька ступенів можливо у випадку, якщо буде вирішено, що боргові показники країни нестійкі. Перегляд буде заснований на факторах, які будуть впливати на динаміку зміни боргових зобов'язань Греції в найближчі роки. Аналітики агентства вважають, що повернення країни на фінансові ринки в 2012 р. є вкрай небажаним кроком.

Раніше протягом дня інше міжнародне рейтингове агентство - Standard & Poor's (S&P) знизило довгостроковий суверенний рейтинг Греції на два щаблі - до B. Короткостроковий рейтинг країни був знижений з B до C. Обидва рейтинги були залишені в списку CreditWatch на перегляді з можливістю подальшого зниження. У свою чергу агентство Fitch зберегло довгостроковий суверенний рейтинг Греції на колишньому рівні BB + з "негативним" прогнозом. Чергове зниження рейтингів Греції обумовлено збільшеною вірогідністю того, що Греція вдасться до реструктуризації заборгованості через продовження термінів існуючих зобов'язань.

Греція все ближче підступає до необхідності реструктурувати свою заборгованість. Як передали сьогодні німецькі ЗМІ, країна просить знизити процентну ставку по кредитах від Євросоюзу і МВФ і відсунути термін виконання мети по скороченню бюджетного дефіциту до 3% ВВП на два роки - до 2016 р. За неофіційними даними, Греція минулого тижня навіть підняла питання про можливий вихід із зони євро, проте грецька влада офіційно спростували цю інформацію.

Нагадаємо, що в травні 2010 р. ЄС і МВФ відкрили Греції кредитну лінію на 110 млрд євро, пов'язавши фінансову допомогу з жорсткими заходами економії. Зокрема, Греція зобов'язалася до 2014 р. скоротити бюджетний дефіцит до 3% від ВВП. Однак через рік після того, як країни єврозони і МВФ погодилися надати Греції фінансову допомогу, стало ясно, що країна не справляється з наміченим планом. Так, дефіцит бюджету Греції за підсумками 2010 р. виявився на позначці 10,5% ВВП - вище цільових орієнтирів влади і прогнозів Євросоюзу.