ua en ru

Moody's переглянуло рейтинги провінцій і регіонів Італії

Міжнародне рейтингове агентство Мoody's переглянуло рейтинги провінцій і регіонів Італії слідом за зниженням довгострокового суверенного рейтингу країни з рівня Аа2 до А2, говориться в прес-релізі агентства. Прогнози по всіх італійських адміністративних одиницях "негативні".

Основною причиною такого рішення стало погіршення суверенної кредитоспроможності Італії, велика кількість боргових зобов'язань і необхідність дотримуватися плану жорсткої економії. Однак через особливості територіального розподілу Італії кредитний рейтинг деяких адміністративних одиниць перевищує суверенний. Так, автономні провінції Тренто і Больцано завдяки своєму статусу заручилися рейтингом Aa3 (зниженим з рівня Ааа), що перевищує суверенний. У той же самий час кредитний рейтинг Ломбардії був знижений з Aa1 до A1: не маючи особливого конституційного статусу, регіон не захищений від економічної нестабільності держави.

Нагадаємо, 5 жовтня 2011 р. Moody's знизило довгостроковий рейтинг державних облігацій Італії з рівня Аа2 до А2. Прогноз за рейтингом - "негативний". При цьому експерти підтвердили короткостроковий рейтинг на рівні Prime-1.

Основними причинами зниження рейтингу названі: підвищення ризиків країн єврозони через високі обсяги національних боргових зобов'язань і пов'язана з цим втрата довіри кредиторів та інвесторів. Також згадується зниження макроекономічних показників, як на національному, так і на глобальному рівні. Крім того, в агентстві зазначають наявність ризиків недотримання прийнятих фіскальних показників, обумовлене політичним фактором, і, як наслідок, подальше посилення боргової кризи.