ua en ru

Moody's може знизити рейтинг Кіпру

Міжнародне рейтингове агентство Moody's помістило рейтинг Кіпру на рівні B3 в список на перегляд з можливістю зниження. Про це йдеться в повідомленні агентства.

Причиною поміщення в список на перегляд, за словами експертів агентства, став повільний темп переговорів з трійкою провідних кредиторів, що означає низьку ймовірність отримання Кіпром пакету фінансової допомоги в швидкі терміни, що впливає на збільшення ризику ліквідності. Крім того, як вважають в агентстві, існує висока ймовірність того, що дефіцит бюджету країни сильно перевищить очікуваний. Це також призводить до збільшення ризику ліквідності.

Як відзначає агентство, ці фактори не розглядалися як істотні в жовтні 2012 р., коли агентство прийняло рішення про зниження рейтингу Кіпру на три щаблі - з Ba3 до В3. При подальшому перегляді агентство буде спиратися як на дані про хід переговорів з трійкою кредиторів, так і на інформацію про стан банківського сектора країни.

"Негативний" прогноз по рейтингу пояснюється нездатністю уряду країни заповнити дефіцит бюджету самостійно.

Читайте також: S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг Кіпру з BB до B, прогноз - "негативний"

В кінці червня 2012 р. уряд Кіпру звернувся до партнерів по єврозоні з закликом надати фінансову допомогу. У разі затвердження програми допомоги влада мала намір за рахунок виділених коштів боротися з наслідками, які викликає боргова криза в Греції. Міністр фінансів Кіпру Вассос Шіарлі 16 вересня ц.р. оголосив, що угода країни з трійкою кредиторів (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський центральний банк) буде підписана протягом найближчих тижнів, проте вона залишається не підписаною досі.