ua en ru

Moody's може знизити кредитний рейтинг Японії

Зволікання з прийняттям закону про підвищення податку з продажів негативно позначиться на кредитному рейтингу Японії, говориться в заяві Moody's, передає канал "Росія 24".

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода планує представити законопроект поетапного збільшення податку з продажів до 10% до 2015 р. Поточний рівень знаходиться на позначці в 5%. Тобто за 3 роки надходження до бюджету від продажів повинні збільшитися вдвічі. Нововведення має допомогти скоротити національний борг Японії, який є одним з найбільших в світі

Зазначимо, що законопроект зіткнувся з жорсткою опозицією в парламенті і саме це є фактором, який може викликати перенесення нових податкових заходів на більш пізній термін.

Оцінка Moody's для фінансової стійкості країни зараз перебуває на рівні Aa3: на три щаблі нижче вищого рейтингу ААА, прогноз стабільний.

20 лютого ц.р. інше міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's (S&P) підтвердило довгостроковий і короткостроковий суверенні кредитні рейтинги Японії на рівні AA-і A-1+ відповідно. Прогноз по довгостроковому рейтингу був залишений "негативним". На думку експертів, знижувальні ризики для рейтингу країни несуть неміцний базис політики уряду, високий рівень бюджетного дефіциту та державного боргу, дефляція, що затяглася, а також старіння і скорочення працездатного населення.

Присвоєний довгостроковому рейтингу "негативний" прогноз свідчить про можливість зниження рейтингу в разі погіршення перспектив зростання реального ВВП в розрахунку на душу населення в середньостроковій перспективі. Аналогічний сценарій може наступити, якщо ситуація з держборгом Японії продовжить розвиватися в рамках нинішнього сценарію або почне негативно позначатися на сальдо платіжного балансу країни.

Якщо ж владі Японії вдасться провести вивірену і ефективну бюджетно-податкову консолідацію, прогноз по рейтингу може бути змінений на "стабільний", зазначається в прес-релізі.

Відзначимо, Японія зафіксувала за підсумками 2011 р. дефіцит торговельного балансу вперше за 31 рік з 1980 р. Дефіцит торговельного балансу Японії за підсумками 2011 р. склав 2,49 трлн ієн (32 млрд дол.).

Рейтингові агентства Fitch Ratings, Мoody's Investors Service і Standard & Рoor's знизили рейтинги Японії в 2011 р., зазначивши відсутність в уряду реальних планів скорочення боргового навантаження, що є найбільш значним серед розвинених країн.

Варто відзначити, що в даний час державний борг Японії перевищує її ВВП більш ніж у два рази.