ua en ru

Монобільшість Путіна. Як "Єдина Росія" знову виграла вибори до Держдуми

Монобільшість Путіна. Як "Єдина Росія" знову виграла вибори до Держдуми Путін знову взяв більшість у Держдумі (фото: GettyImages)
Автор: Милан Лелич

За підсумками виборів до російської Держдуми "Єдина Росія" зберегла за собою конституційну більшість. Про те, як партія Володимира Путіна мобілізувала свій електорат і боролася з конкурентами, що являє собою "системна опозиція" в РФ і чому російські комуністи злякалися зростання власного рейтингу – докладніше в матеріалі РБК-Україна.

Незважаючи на зміцнення російського авторитаризму з кожним роком, багато формальних демократичних процедур в РФ досі зберігаються. У тому числі і базова з них – вибори.

17-19 вересня жителі РФ обирали депутатів Держдуми восьмого скликання – нижньої палати російського парламенту. Найважливіша подія політичного життя будь-якої демократичної країни – парламентські вибори – в РФ особливого ажіотажу не викликали. Очевидно, тому що парламент в Росії давно не є не тільки місцем прийняття рішень, а й навіть майданчиком для повноцінних політичних дебатів.

У зв'язку з передбачуваністю підсумків виборів і їх неможливістю хоч якось вплинути на політичний курс Москви, в російських медіа навіть обговорювалося питання: а навіщо взагалі влада вирішила ці вибори проводити?

"Громадська думка, що знаходиться в апатичному стані, без особливих проблем погодилася б і зі скасуванням дорогих виборів, як рік тому погодилося на "обнулення" термінів Володимира Путіна. Вибори потрібні не стільки російському суспільству, скільки владі для чергового підтвердження її легальності і легітимності – а також збереження в порівняно мобілізованому стані так званої "більшості", – дається відповідь в статті Московського центру Карнегі.

Бюджетний підхід

Партійна система РФ законсервована вже майже два десятиліття. З 2003 року в Держдумі представлені тільки чотири партії: путінська "Єдина Росія" і три представники "системної опозиції": комуністи на чолі з Геннадієм Зюгановим (фракцію КПРФ він беззмінно очолює вже 27 років), ЛДПР Володимира Жириновського (аналогічний стаж) і "Справедлива Росія".

"Системні опозиціонери" час від часу критикують окремі ініціативи влади, особливо ближче до якихось виборів, але реально протистояти "Єдиній Росії" вони не можуть, та й не хочуть. "Системність", заснована на хороших відносинах з Кремлем, в російській політичній структурі набагато важливіше.

По суті, наявність підконтрольних "опозиціонерів" дозволяє партії влади охоплювати всі більш-менш помітні сегменти електорату, які з якихось причин не хочуть голосувати безпосередньо за "Єдину Росію". І, природно, ніхто з "опозиціонерів" не ставить під сумнів магістральний імперський курс Кремля. Більш того, у своїх програмах вони декларують ще більш радикальні підходи до "українського питання", аж до закликів офіційно включити ОРДЛО до складу РФ.

У чинній Держдумі сьомого скликання, обраній в 2016 році, "єдинороси" з запасом володіють конституційною більшістю – 334 мандати з 450. Її збереження в 300+ голосів було названо завданням-максимум партії на початку року. Завдання-мінімум – отримати хоча б просту більшість у 250 мандатів, набравши 45% за партійними списками при явці виборців у 45%. При цьому половина Держдуми обирається по мажоритарних округах, що в авторитарних державах апріорі дає істотні бонуси провладним кандидатам.

Монобільшість Путіна. Як "Єдина Росія" знову виграла вибори до ДерждумиВибори в Росії давно перетворилися на формальність (фото: twitter.com / tatar_inform)

Певні рейтингові труднощі партія влади почала відчувати з 2018 року. Ейфоричний ефект від окупації Криму, яка підняла підтримку Путіна і влади в цілому до захмарних висот, на той час вже згас. А проведення пенсійної реформи, головний елемент якої – підвищення пенсійного віку, за кілька місяців обвалило рейтинги влади на 20% – до 31% підтримки. До того ж, за реформу проголосувала тільки "Єдина Росія", інші "системні опозиціонери" виступили проти або не брали участі в голосуванні – справжня зухвалість за російськими політичними мірками.

Тому отримання впевненої парламентської більшості для "ЄР" після вересневих виборів 2021 року виглядало абсолютно реальним, але все ж трудомістким завданням. Як пише Фонд Карнегі, владі треба було виконати відразу два різноспрямовані завдання: знизити явку протестного, особливо продемократичного електорату, але залучити на дільниці побільше виборців-конформістів, в першу чергу бюджетників.

Безпосередньо залежного від держави населення в РФ стає все більше. Згідно з даними Росстату, частка доходів від підприємницької діяльності в загальній структурі доходів росіян в 2020 році склала тільки 5,2% (в 2000-му – 15,4%). Тоді як частка соціальних виплат за 20 років зросла з 13,8% до 20,1%.

Крім того, напередодні виборів російська влада вдалася до перевіреного методу – цільових виплат з бюджету окремим категоріям населення. Сім'ї з дітьми напередодні початку навчального року отримали по 10 тисяч рублів (близько 3700 гривень), стільки ж отримали пенсіонери, а військовослужбовцям дісталася разова виплата в 15 тисяч рублів. Виплати останнім двом категоріям обійшлися російському бюджету в півтрильйона рублів.

Натомість влада вирішила заощадити на прямих відеотрансляціях з виборчих дільниць, завдяки яким на попередніх виборах вдавалося хоча б фіксувати масштабні вкидання бюлетенів за "єдиноросів".

Інший нехитрий прийом – саме голосування розтягнули на три дні, з 17 по 19 вересня. Природно, в таких умовах проконтролювати вкидання та інші фальсифікації набагато складніше.

Монобільшість Путіна. Як "Єдина Росія" знову виграла вибори до ДерждумиРосія фальсифікувала вибори за рахунок жителів ОРДЛО і Криму (фото: wikimedia.by / MediaPhoto.Org)

На руку влади зіграло і впровадження дистанційного онлайн-голосування. Російські опозиційні медіа вже помічали "аномалії" на користь кандидатів від "ЄР" при електронному голосуванні на попередніх місцевих виборах. Зараз право голосувати онлайн отримали жителі шести регіонів РФ, а також окупованого Севастополя і володарі російських паспортів з ОРДЛО. Останніх, за даними російської влади, набралося близько 150 тисяч осіб.

Крім того, для бажаючих взяти участь у голосуванні жителів ОРДЛО організували півтори тисячі спецрейсів в Ростовську область. Багатьом видавали російські паспорти безпосередньо перед голосуванням. Підсумки такого "волевиявлення" цілком передбачувані. А 19 вересня на Youtube з'явилося відео, де невідома людина голосує онлайн з облікових записів жителів ОРЛО. Природно, за "Єдину Росію".

Хороші відносини

Російській владі вдалося реалізувати ще одне принципове завдання на виборах до Держдуми – фактично, усунути від участі в них представників несистемної опозиції, в першу чергу, прихильників Олексія Навального. Його "Фонд боротьби з корупцією", дружні організації та штаби були визнані екстремістськими, і всі причетні до їх роботи автоматично втратили право балотуватися.

Ряд інших відомих опозиційних діячів нейтралізували кримінальними справами, багатьом довелося просто виїхати з РФ. У рамках боротьби з "іноземними агентами" під удар потрапили нечисленні незалежні ЗМІ, що залишилися в Росії.

Багато сил було витрачено на боротьбу з розробленою штабом Навального технологією "розумного голосування". Пошуковикам Google і Яндекс рішенням Московського суду заборонили показувати в пошуковій видачі словосполучення "розумне голосування" – за позовом компанії, що торгує овечою шерстю. Також Google і Apple змусили видалити додаток "Навальний" зі своїх магазинів, бот "розумного голосування" заблокували і в Telegram.

Суть технології – виборців закликають підтримати кандидата, який може скласти конкуренцію "єдиноросу" на мажоритарному окрузі. Причому не важливо, яку саме партію цей кандидат представляє, головне – щоб у нього були реальні шанси перемогти кандидата від партії влади. У пропорційній частині виборів прихильники Навального закликають голосувати за будь-яку прохідну партію, крім "Єдиної Росії". Тобто головна мета "розумного голосування" – щоб Партія Путіна в кінцевому підсумку отримала якомога менше мандатів, за всяку ціну.

Це дає привід для критики "розумного голосування" навіть в опозиційному російському середовищі. Адже у виграші нерідко виявляються ще менш демократичні сили, ніж "Єдина Росія". Так, на цих виборах до Держдуми на 61% мажоритарних округів штаби Навального закликали підтримати кандидатів від КПРФ, як найреальніших конкурентів партії влади. Очевидно, незадоволені підвищенням пенсійного віку виборці "ЄР" якраз і перетекли до послідовників Леніна.

Монобільшість Путіна. Як "Єдина Росія" знову виграла вибори до ДерждумиКомуністи злякалися своїх рейтингів і згорнули агітацію (фото: kremlin.ru)

Як повідомляла "Незалежна газета", зростання рейтингу КПРФ в останні місяці стривожило не тільки Кремль, але і самих комуністів. "Претензія на 25-30% (за підсумками виборів, ред.) вже викликала б питання у Кремля, так що партія сама пригальмувала свою кампанію", – пише видання. Дійсно, кілька зайвих мандатів в Держдумі для "системних опозиціонерів" навряд чи коштували би погіршення відносин з Кремлем, де могли б подумати, що комуністи всерйоз претендують на владу в країні.

У підсумку після підрахунку 95% голосів КПРФ посіла друге місце з результатом в 19,2%. На третьому опинилася ЛДПР Жириновського з 7,5% підтримки. Відразу за ними з результатом в 7,4% – об'єднання "Справедлива Росія – За правду", одним з лідерів якого є письменник Захар Прилєпін, який брав участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків. Судячи з усього, в Держдуму потрапить і п'ята партія – "Нові люди" з результатом в 5,4%, яка позиціонує себе як помірних лібералів. Природно, максимально лояльних до Кремля.

Але головний переможець виборів – це все ж "Єдина Росія". Партія Путіна отримала 49,6% за списками і виграла 199 з 225 мажоритарних округів. У сумі це дозволить їй знову отримати у восьмій Держдумі конституційну більшість. Можливо, абсолютна кількість мандатів буде трохи меншою, ніж у сьомому скликанні, але це некритично. Головне завдання на виборах – забезпечити фон для безпроблемного переобрання Путіна президентом у 2024 році, партія влади виконала.