ua en ru

У Міносвіти планують спростити вступну кампанію для кримчан, - Квіт

У Міносвіти планують спростити вступну кампанію для кримчан, - Квіт Фото: Сергій Квіт

Поки немає даних про те, скільки абітурієнтів з Криму взяли участь у ЗНО і скільки з них потраплять в українські університети

У Міністерстві освіти і науки України (МОН) планують протягом року розробити зміни до законодавства для спрощення вступної компанії для кримчан. Про це в ході брифінгу заявив міністр освіти і науки України Сергій Квіт, передає кореспондент РБК-Україна.

"Стає очевидним, що Україна могла б якимось чином більше відкритися для того, щоб дати більше можливостей, щоб кримчани потрапляли в українські університети... Я думаю, що найближчим часом ми проведемо, можливо, круглі столи, можливо консультації додаткові, і ми будемо звертатися до обраних депутатів, щоб через уряд пропонувати якісь зміни в законодавство. Ми можемо йти через якісь квоти для кримчан... Я думаю, що ми будемо працювати наступні кілька місяців для того, щоб протягом року вчасно прийняти всі необхідні норми нового закону які стосуватимуться саме Криму, тобто випускників кримських шкіл", - заявив Квіт.

За його словами, такий законопроект повинен адресуватися винятково Криму, а не всім окупованим територіям, оскільки ситуація на Донбасі відрізняється і "там потрібно враховувати свої процеси".

"Поки ніяких конкретних пропозицій ми не маємо, але маємо деякі свої напрацювання і маємо домовленості з деякими активістами, що найближчим часом ми будемо мати певні пропозиції", - зазначив міністр.

Глава відомства також підкреслив, що в міністерстві немає скарг від кримських абітурієнтів, тому питання про продовження вступної компанії 2015 не стоїть.

"На сьогоднішній день я не бачу причин чому ми повинні продовжувати вступну компанію через запити кримчан, тому що цих запитів в міністерстві немає. Скарг немає", - сказав Квіт.

За словами міністра, поки немає даних про те, скільки абітурієнтів з Криму взяли участь у ЗНО і скільки з них потраплять в українські університети.

Нагадаємо, в 2014 році, до анексії Криму, для проходження зовнішнього незалежного тестування зареєструвалися близько 300 тис. українських випускників. Серед них - понад 12 тис. кримчан. З цих 12 тис. всього 300 чоловік в підсумку пройшли ЗНО і побажали отримати вищу освіту в Україні. У 2015 році загальна кількість тих, хто пройшов тестування зменшилася ще на 9 тис.