ua en ru

У Молдові пригрозили Москві підрахувати збитки від окупації Придністров'я

У Молдові пригрозили Москві підрахувати збитки від окупації Придністров'я Фото: Андріан Канду (ru.wikipedia.org)

Молдова спробує внести в ООН питання про незаконну присутність російських сил у Придністров'ї

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду назвав російських військовослужбовців у Придністров'ї "окупаційними силами" і пригрозив підрахувати втрати від присутності РФ у регіоні за останні 25 років. Про це Канду розповів в інтерв'ю газеті Latvijas Avize.

"Ми вважаємо, що близько 2 тис. російських солдатів є окупаційними силами. Вони організовують спільні навчання з так званою армією Придністров'я", - зазначив Канду.

За його словами, Молдова спробує внести в ООН питання про незаконну присутність російських сил у Придністров'ї, а також найняти міжнародну юридичну фірму для підрахунку втрат від дій Москви, які Канду назвав "порушенням міжнародного права".

"Рахунок (втрат) буде вимірюватися в мільярдах доларів", - підкреслив він.

Як відомо, російські військові перебувають у Придністров'ї з 1992 року. У Москві стверджують, що їхні підрозділи виконують там функцію миротворців і охороняють склади з озброєнням та боєприпасами, які залишилися з радянських часів.

Нагадаємо, у 2017 році Молдова порушила питання про виведення російських військ із території країни на 72-й сесії Генасамблеї ООН.