ua en ru

Прем'єр Молдови на Генасамблеї ООН вимагає вивести російські війська з Придністров'я

Прем'єр Молдови на Генасамблеї ООН вимагає вивести російські війська з Придністров'я Фото: Павло Філіп (kmu.gov.ua)

Всіх країн-членів ООН Філіп попросив підтримати відповідне прохання

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп зажадав вивести російський військовий контингент з Придністров'я. З відповідним зверненням він виступив на 72-й сесії Генасамблеї ООН.

"Шановні делегати відповідно з доповідями ОБСЄ в сховищах оперативної російської групи міститься 21 тис. тонн зброї та боєприпасів. Уряд Республіки Молдова не контролює і ніяким чином не спостерігає за цими боєприпасами та зброєю. Також нам не дозволяють оцінити технічний стан цих боєприпасів, деякі з них можуть бути екологічно небезпечними. Також ми не можемо контролювати перевезення зброї і боєприпасів на території та за її межами. З цих причин Республіка Молдова не може виконати свої міжнародні зобов'язання по роззброєнню", - доповімо прем'єр.

Він заявив, що уряд Молдови вимагає повного безумовного виведення так званої оперативної групи російських військ, які є приймачами колишньої 14 радянської армії, яка також була незаконно розташована на території країни.

"Ми закликаємо Росії відновити і відновити процес виведення військ і вивезення бояприпасов з Республіки Молдови... згідно зі статтею 11 хартії ООН, Республіка Молдова просить включити до порядку 72-ї сесії Генеральної Асамблеї пункту про виведення іноземних військових з території Придністровського регіону. Звертаюся до всіх делегацій держав-членів ООН із проханням підтримати цю законну прохання, яка повністю відповідає Хартії ООН і являє фундаментальний інтерес Республіки Молдова", - сказав Філіп.

Нагадаємо, раніше Філіп заявив, що позиція Кишинева щодо включення в порядок денний засідання Генеральної асамблеї ООН питання про виведення іноземних військових з території республіки не буде змінюватися.