ua en ru

Молдова в 2012 р. скасує акцизи на вино і виноградний муст

У Молдові в 2012 р. будуть скасовані акцизи на вино і виноградний муст. Як повідомили в молдовському уряді, про це заявив прем'єр-міністр республіки Володимир Філат, виступаючи на відкритті в Кишиневі ювілейного, десятого за рахунком щорічного свята "Національний день вина".
Глава молдовського уряду відзначив, що вина будуть звільнені від сплати акцизів, оскільки це харчовий продукт, що володіє лікувальними властивостями. За словами прем'єра, анулювання акцизів на вино сприятиме розвитку виноробницької галузі, яка є ключової для економіки країни.
В даний час розмір акцизу на виноградне вино і муст в Молдавії залежно від типу напоїв і відсотка концентрації в ньому алкоголю варіюється від 10% до 5%.
Нагадаємо, виноградний муст - це свіжовіджатий виноградний сік, отриманий зі зрілого винограду, широко використовується в лікувальному харчуванні.
Виноградарство і виноробство складає 20-25% ВВП Молдови. У виноробстві зайнято приблизно 15% активного населення країни. На чатску виноробницької галузі Молдови припадає приблизно 30% від загальних обсягів її експорту.