ua en ru

Молдова планує зняти введену в лютому заборону на експорт пшениці до кінця квітня

Уряд Молдови планує зняти введену раніше заборону на експорт пшениці до кінця квітня 2011 р. Як повідомили РБК в постійному представництві Міжнародного валютного фонду в Молдові, таке зобов'язання молдавська сторона взяла на себе в рамках додаткового меморандуму про економічну і фінансову політику, узгодженого з МВФ.
В опублікованому документі наголошується, що заборона на експорт пшениці, введений урядом Молдавії на початку 2011 р. у відповідь на що скорочуються запаси зерна, буде знятий як можна швидше, і молдавською стороною не вводитимуться нові торговельні бар'єри. Крім того, молдавська сторона обіцяла утриматися від введення будь-яких нових тарифних чи нетарифних бар'єрів експорту.
До кінця травня 2011 р. уряд Молдови зобов'язалося також провести оцінку існуючих тарифних і нетарифних торговельних бар'єрів і їх відповідності зобов'язанням Молдови перед СОТ щодо доступу до ринку, та розробити план дій по їх поступовому усуненню.
Нагадаємо, що заборона на експорт пшениці Молдова ввела 2 лютого 2011 р., враховуючи, що в період з 1 серпня 2010 р. до 31 січня 2011 р. обсяг експортованої Молдовою пшениці втричі перевищив обсяги зерна, проданого за кордон за той же період попереднього року , і якщо не були б прийняті необхідні обмежувальні заходи, через кілька місяців республіка могла залишитися без хліба. За даними Мінсільгоспу Молдови, до наступного врожаю внутрішньому ринку необхідно 145 тис. т продовольчої пшениці. Молдавія на момент прийняття рішення про заборону мала у своєму розпорядженні 135 тис. т продовольчого зерна. Замість відсутніх обсягів пшениці Молдова імпортує борошно високої якості з Україною, яка замінить частину молдавської борошна для хлібопечення.
Урожай пшениці в Молдавії в 2010 р. збільшився на 1,5% - до 748 тис. т, однак тільки всього 240 тис. т зерна було віднесено до розряду продовольчої пшениці з високим вмістом клейковини, що важливо для хлібопечення, а інше зерно виявилося фуражним . Щорічні потреби Молдови в продовольчій пшениці оцінюються в 340 тис. т.