ua en ru

Молдова має намір закуповувати електроенергію у альтернативних постачальників з України

Молдова ініціювала переговори про закупівлю електричної енергії у альтернативних постачальників з України. Про це повідомив сьогодні віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер, передає РБК.

Він зазначив, що в даний час Молдавія купує близько 70% всієї необхідної електроенергії у Молдавської ГРЕС, розташованої в Придністров'ї (г.Днестровск) і належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС", повідомили РБК в молдавському уряді. Проте термін дії укладеного з нею раніше довгострокового контракту на постачання електроенергії закінчується 31 березня 2011 р. У зв'язку з цим Молдавія ініціювала переговори, як з нинішнім постачальником електроенергії, так і з альтернативними постачальниками з України.

За неофіційними даними, постачання української електроенергії в Молдавію планує здійснювати ТОВ "Пауер Трейд" - дочірня компанія українського приватного енергетичного холдингу ДТЕК, яка є оператором паралельної роботи енергосистем Молдови та України. "Пауер Трейд" розраховує відновити комерційний експорт української електроенергії до Молдови у II кварталі 2011 р.

Нагадаємо, в даний час Молдова виробляє приблизно 30% необхідної їй електроенергії. Відсутні обсяги закуповуються у Молдавської ГРЕС за ціною 5,5 цента за 1 кВт.год. До підписання контракту з Молдавської ГРЕС в 2009 р. Молдова імпортувала електроенергію з України, проте вважала за краще купувати електрику у Молдавської ГРЕС з початку 2009 р. у зв'язку з тим, що "Інтер РАО ЄЕС" запропонувало молдавській стороні більш низьку ціну. Спочатку вона становила з 4,69 цента за 1 кВт.год З 1 січня 2010 р. вона збільшена до 5,83 цента за 1 кВт.год, а з 1 березня 2010 р. понижений до 5,5 цента за 1 кВт.год завдяки підписанню прямих контрактів на постачання електроенергії електророзподільних мереж Молдови. Контракти передбачали, що Молдавська ГРЕС поставить близько 2,4 млрд кВт.год електроенергії компанії RED Union Fenosa - найбільшої електророзподільної компанії Молдови, яка об'єднує Кишинівські, Центральні і Південні електророзподільні мережі республіки. Ще близько 1 млрд кВт.год електроенергії у Молдавської ГРЕС закупили належать державі Північні і Північно-Західні електророзподільні мережі Молдови (RED Nord і RED Nord-Vest). Раніше гендиректор ЗАТ "Молдавська ГРЕС" Сергій Мелеховец зазначив, що на початку 2011 р. компанія продовжить роботу з продовження контрактів із споживачами у Молдавії та Румунії, підкресливши, що термін дії попередніх договорів закінчується 31 березня і 31 травня 2011 відповідно. За його словами, загальна сума контрактів на постачання електроенергії в Молдавію і Румунію, укладених Молдавської ГРЕС, становить близько 30 млн дол.

ЗАТ "Молдавська ГРЕС" - одна з найбільших електростанцій в Східній Європі. Загальна встановлена потужність 12 енергоблоків ГРЕС становить 2 тис. 520 МВт. Максимальна потреба всієї молдавської енергосистеми складає 1,1-1,2 тис. МВт. Молдавська ГРЕС розташована на західному березі Кучурганського лиману, на кордоні з Україною (Одеська область). До розпаду СРСР станція здійснювала енергопостачання споживачів Молдови і південних областей України, частина електроенергії передавалася до Болгарії. За існуючими лініями електропередачі постачання електроенергії може здійснюватися в Молдавію, південні області України, Румунію, Болгарію, Туреччину і балканські держави. Завдяки можливості роботи енергетичного підприємства на трьох видах палива - вугіллі, мазуті і природному газі, станція може здійснювати безперебійне постачання споживачів при недостатніх кількостях 1-2 видів палива. В даний час Молдавська ГРЕС забезпечує потреби в електриці Придністров'я і Молдови, поставляє вироблену електроенергію на експорт до Румунії. З серпня 2005 р. Молдавська ГРЕС входить до групи "Інтер РАО ЄЕС".