ua en ru

Молдавія сподівається завершити переговори з ЄС щодо угоди про асоціацію в березні 2013 р

Молдавія сподівається в березні 2013 р. завершити переговори з Європейським союзом щодо угоди про асоціацію, щоб бути підготовленою до її підписання на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. Як повідомили в молдавському уряді, про це заявив прем'єр-міністр республіки Володимир Філат в ході телефонної розмови з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу.

Сторони обговорили питання євроінтеграції Молдови, привітали прогрес на переговорах щодо угоди про асоціацію, а також щодо угоди про лібералізацію візового режиму. Вони також поговорили і про раунд переговорів, який відбувся нещодавно в Кишиневі. Філат підкреслив, що європейська інтеграція є абсолютним пріоритетом Молдавії. За його словами, у цьому зв'язку розпочатий раніше процес реформ слід продовжувати, оскільки в кінцевому рахунку у виграші будуть громадяни.

Молдавський прем'єр зазначив, що громадяни Молдови - європейські громадяни, і вони повинні користуватися всіма європейськими правами і свободами. "Для нас це важливий принцип, яким ми керуємося у своїй повсякденній діяльності", - сказав Філат. Він говорив і про процес реінтеграції країни, відзначивши запланований у Львові раунд переговорів, в ході якого у нього відбудеться зустріч з главою Придністров'я Євгеном Шевчуком.

У свою чергу, Баррозу підкреслив, що він ще перебуває під враженням візиту, який здійснив у Молдавію в кінці 2012 р. За словами голови Єврокомісії, у нього залишилися про це найприємніші враження. Він відзначив зусилля республіки з європейської інтеграції, привітав Молдавію з вже досягнутими успіхами і закликав владу країни і далі проявляти такий же підхід у досягненні поставлених цілей. Баррозу заявив, що як Єврокомісія, так і він особисто будуть і надалі підтримувати Молдову в процесі проведення реформ, реінтеграції країни та її інтеграції в Європейський союз.

Нагадаємо, Україна сподівається підписати угоду про асоціацію з ЄС в 2013 р. Як раніше заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара, для цього Україна докладе максимум зусиль.

Читайте також: Критерії для підписання УА України з ЄС досяжні, але час обмежений, - Ештон