ua en ru

Критерії для підписання УА України з ЄС досяжні, але час обмежений, - Ештон

Критерії для підписання угоди про асоціацію України з ЄС досяжні, але час обмежений. Про це заявила верховний представник Європейського союзу із зовнішньої політики Кетрін Ештон в ході зустрічі з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою в Брюсселі, говориться в повідомленні на сайті ЄС.

Нагадаємо, критерії, які необхідно виконати Україні для забезпечення підписання угоди, були затверджені висновками Ради міністрів ЄС у грудні 2012 р.

"Підписання угоди буде можливим, якщо тільки прогрес буде достатнім. Тож я закликаю Україну використовувати ці можливості для прориву в наших відносинах і вжити рішучих заходів для досягнення відчутного прогресу в досягненні критеріїв, встановлених у висновках. Вони чітко досяжні, але час обмежений", - заявила Ештон.

Також під час зустрічі керівники зовнішньополітичних відомств України та ЄС торкнулися питань регіональної та міжнародної безпеки. Сторони відзначили важливість співробітництва між ЄС та Україною як головуючої в ОБСЄ для забезпечення стабільності на просторі ОБСЄ.

"Я повністю підтримую визначення України як голови (ОБСЄ) звернути особливу увагу на затяжні конфлікти, включаючи Придністров'я", - зазначила Ештон.

Крім того, вона висловила стурбованість з приводу останніх подій, пов'язаних з екс-прем'єром Юлією Тимошенко і її найближчих соратників.

У свою чергу, Кожара, як повідомляє МЗС, підтвердив готовність української сторони досягти суттєвого прогресу за критеріями, визначеними Радою міністрів ЄС із закордонних справ, для забезпечення підписання угоди в зазначені часові терміни.

Кожара поінформував Ештон про прогрес у реформаторських заходах української влади, спрямовані на досягнення критеріїв і стандартів, які дозволять забезпечити політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з ЄС.

Читайте також: Угоду про асоціацію між Євросоюзом та Україною можуть підписати до листопада 2013 р., - Рада ЄС