ua en ru

Молдова домовилася з РФ про зниження цін на газ з 1 січня 2012 р

Молдова домовилася з Російською Федерацією про зниження цін на природний газ, що поставлявся в республіку, з 1 січня 2012 р. Про це повідомив сьогодні журналістам в Кишиневі віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер після засідання уряду. Він не сказав, яким саме буде зниження закупівельних цін на "блакитне паливо", підкресливши, що відповідну заяву зробить в наступні дні прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат, під особистим контролем якого знаходився процес переговорів з ВАТ "Газпром" на завершальній стадії.
Голова Мінекономіки Молдови підкреслив, що республіка отримала моральне право просити про зниження ціни на російський газ у зв'язку із закінченням в кінці грудня 2011 р. терміну дії нинішнього контракту після того, як змогла забезпечити 100-процентний рівень поточних платежів за споживаний газ. Крім того, російській стороні був представлений аналіз співвідношення зростання закупівельної ціни природного газу і об'єму його споживання в Молдові за останні 6 років, який підтверджує, що істотне підвищення тарифів на газ останніми роками привело до скорочення об'ємів споживання "блакитного палива" в Молдові у зв'язку з низькою купівельною спроможністю населення.
Лазер підтвердив, що "Газпром" заявляв раніше про готовність понизити ціни на газ для Молдови в обмін на деякі поступки з боку республіки, зокрема отримання доступу до стратегічних активів. Він відмовився назвати активи, на доступі до яких наполягав російський газовий холдинг, відзначивши лише, що ця тема була предметом політичного діалогу урядів Молдови і Росії і зачіпалася прем'єр-міністрами РФ і Молдови Володимиром Путіном і Володимиром Філатом в ході їх недавньої зустрічі в Санкт-Петербурзі.
Раніше Філат заявив, що республіка домовилася з РФ про укладення нового контракту на постачання природного газу в республіку з 2012 р. строком на п'ять років і, згідно з домовленостями з Путіним, російська сторона розгляне можливість зниження ціни на "блакитне паливо" для Молдови, а також розрахує нову формулу ціни на газ і оцінки його якості.
Чинний контракт на постачання природного газу до Молдови на 5 років (2007-2011 рр.) був підписаний 29 грудня 2006 р. Згідно з умовами контракту, вартість природного газу розраховується по формулі, заснованій на середньоарифметичному значенні ціни реалізації газу ВАТ "Газпром" в країни далекого зарубіжжя і котирувань цін на газойль і мазут (так звана "європейська формула розрахунку"). Також в контракті були обумовлені понижувальні коефіцієнти, які застосовувалися для плавного переведення у економіки Молдови на європейські ціни: 0,75 - в 2008 р., 0,8 - 2009 р., 0,9 - 2010 р. З 1 січня 2011 р. Молдова купує природний газ без застосування понижувальних коефіцієнтів.