ua en ru

Модернізація НСМЕП дозволить істотно розширити функціонал банківських платіжних карток, - банкір

Модернізація Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) дозволить впровадити на базі національних розрахункових пластикових карт новітні банківські технології. Серед них передбачається перехід на чіпові карти, можливість здійснення безконтактних платежів, реалізація мобільних додатків і робота з QR-кодами.

Водночас тарифи на обслуговування карткових платежів для банків-учасників будуть істотно нижче, ніж у міжнародних платіжних системах, а підключення до НСМЕП потребує мінімальних витрат і технологічної перебудови з боку нових банків-учасників.

Про це розповіли представники Національного банку України та банківських установ під час брифінгу, присвяченого модернізації НСМЕП на базі відкритих міжнародних стандартів.

Директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Національного банку україни Наталія Синявська заявила, що НСМЕП запропонує банкам-учасникам безпечні та доступні за ціною механізми розрахунків, у тому числі із застосуванням безконтактних платежів, мобільних додатків і QR-кодів. За її прогнозом, в перспективі національна система зможе обслуговувати до 40-50% всіх транзакцій всередині країни.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов, який брав участь у презентації оновленої НСМЕП зазначив, що тарифи системи з обслуговування платежів для банків будуть майже в три рази нижче, ніж у міжнародних платіжних системах. Водночас апаратно-програмна частина оновленої системи відповідає всім міжнародним стандартам, а підключення нових банків-партнерів буде здійснюватися оперативно і з мінімальними витратами.

"Впровадження міжнародних стандартів обробки платежів дозволять банкам приєднатися до НСМЕП з уже наявними у них мережами банкоматів і терміналів, з існуючими програмними комплексами та процесинговими центрами без додаткових фінансових вкладень і перебудови роками напрацьованих бізнес-процесів", - зазначив Мамедов.

Банкір розповів, що модернізація національної системи масових електронних платежів дозволить запропонувати власникам більш широкий, ніж у міжнародних платіжних систем, функціонал банківських платіжних карток, які працюють на базі НСМЕП: "Надалі будуть застосовуватися чіпові карти, що дозволить використовувати платіжну картку як соціальну, проїзний документ, студентський квиток, і рівень безготівкових платежів буде рости".

Нагадаємо, Національний банк модернізував державну платіжну систему на базі відкритих міжнародних стандартів і впровадив Центральний маршрутизатор і розрахунково-кліринговий центр, який є технологічною платформою для обробки міжбанківських операцій по пластикових картах. У НБУ очікують, що через систему НСМЕП буде обслуговуватися близько 40-50% всіх транзакцій всередині країни, здійснюваних з допомогою пластикових карток. На сьогоднішній день до центрального маршрутизатора підключилися Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Укргазбанк, Хрещатик та Імексбанк. Розглядаються заявки інших банків, які зможуть підключатися до Центрального маршрутизатора без додаткових витрат. Роботи МПС Visa MasterCard в Україні нова система не торкнеться, оскільки вона призначена лише для обслуговування внутрішніх транзакцій в системі НСМЕП.