ua en ru

Мітинг проти заходів жорсткої економії зібрав у столиці Португалії більше 100 тис. осіб

Більше 100 тис. осіб вийшли на Палацову площу Ліссабона для виразу своєї незгоди із заходами жорсткої бюджетної економії, повідомляє Reuters. Уряд був вимушений скоротити витрати в обмін на отримання фінансової допомоги від ЄС і МВФ.

Акція відбулася за чотири дні до початку роботи рахункової комісії міжнародних кредиторів, яка повинна буде перевірити порядок виконання кредитних зобов'язань уряду. Примітно, що квартальна перевірка повинна була початися на тлі побоювань, що Португалії знадобиться збільшенні обсяги запозичення, якщо навіть не аналогічна грецькій програма реструктуризації боргу.

"Ми самі проведемо перевірку, і вона пройде від імені тих, хто страждає від фінансових потрясінь щодня. Представники МВФ не живуть тут", - повідомив журналістам Арменью Карлуш - керівник однієї з найбільших профспілок країни - Загальної конфедерації трудящих Португалії (CGTP). Крім того, він повідомив, що профспілки продовжать акції. Наступна повинна відбудутися 29 лютого ц.р.

Спостерігачі відзначають, що в акції взяли участь не тільки службовці державного сектору, яких скорочення торкнуться безпосередньо, але також студенти і пенсіонери. В акції брали участь не тільки ліссабонці, але і мешканці інших міст Португалії, що прилучилися до них.

Нагадаємо, 20 грудня 2011 р. МВФ в обмін на заходи жорсткої економії схвалив виділення Португалії 2,9 млрд євро.