ua en ru

Світових запасів сланцевої нафти вистачить більш, ніж на десять років

Світових запасів сланцевої нафти достатньо для того, щоб замінювати традиційну нафту протягом більш ніж десяти років. При цьому Міністерство енергетики США вперше оцінило запаси в Росії та Аргентині, повідомляє "Росія 24".

Міністерство приблизно оцінило технічні запаси сланцевої нафти на рівні 345 млрд барелів в 42 країнах, що складає близько 10% від світових запасів нафти. Але це за умови запасів сланцевої нафти в США, оцінка яких зросла з 32 млрд барелів до 58 млрд.

Незважаючи на те, що технології горизонтального буріння і гідророзриву пласта для видобутку сланцевої нафти і газу були застосовані в США близько 10 років тому, сильного розвитку видобуток цих ресурсів не отримав. Зараз видобуток такої нафти і газу в промислових масштабах ведеться тільки в США і Канаді.

За даними Міненерго США, Росія володіє найбільшими запасами сланцевої нафти на рівні 75 млрд барелів. За Росією і США йдуть Китай (32 млрд барелів), Аргентина (27 млрд барелів) і Лівія (26 млрд барелів).

У доповіді також наголошується, що завдяки газу зі сланцевих пластів світові запаси природного газу зросли на 47% до 22882 трлн кубічних футів.

Питання, чи зможуть інші країни повторити успіх Північної Америки в бурінні сланцевих пластів, захопило геологів і політиків. Видобуток сланцевої нафти допомогла стримати ціни на нафту на рівні 120 млрд дол., що дало західним країна можливість ввести санкції відносно Ірану, який є ключовим постачальником.

Світовий попит на нафту складає зараз близько 90 млн барелів на день, тобто всіх запасів сланцевої нафти вистачить приблизно на 10,5 років.

Проте Міненерго США оцінювало тільки технічні запаси без урахування рентабельності, тому оцінки є "вельми невизначеними".

"Сьогоднішній звіт вказує на значний потенціал для сланцевої нафти і газу, хоча поки не ясно, якою мірою співвідносяться технічні запаси з економічно витягуваними", - сказав глава Управління енергетичної інформації Міненерго США Адам Сімінскі.

При цьому з оцінки були виключені перспективні райони для видобутку з великими родовищами на Близькому Сході й в регіоні Каспійського моря.

У відомстві зазначили, що в США сланці становлять близько 30% від запасів нафти і 40% від запасів природного газу.

Читайте також: У США видобуток нафти вперше за 16 років перевищила імпорт