ua en ru

Світовий ринок злиттів і поглинань в 2012 р. виросте на 22% - до 3,2 трлн дол.- експерти

Світовий ринок злиттів і поглинань (M&A) чекає зростання обсягу угод в 2012 р. до 3,2 трлн дол. (22% до 2011 р.). Про це говориться в дослідженні Freeman Consulting Services і Thomson Reuters, передає Reuters.
Прогноз на 2011 р. становить 2,6 трлн дол., що передбачає більш ніж помірне зростання в 5% після сплеску на 26% в 2010 р.
В опитуванні взяли участь 125 осіб, відповідальних за ухвалення рішень в різних сферах глобального бізнесу, що відносяться як до невеликим регіональним компаніям, так і конгломератам з оборотом понад 200 млрд дол.
Очікуване зростання глобального ринку M&A буде пов'язане з активізацією діяльності з поглинання. Лідируючими секторами стануть промисловий (приріст на 33%), а також енергетичний і сировинної (30%).
У 2011 р. поки основний приріст ринку M&A стався за рахунок стрибка в обсягах операцій в секторі охорони здоров'я (43%).
Латинська Америка і розвинені азіатські країни будуть основними регіонами експансії M&A в 2012 р. Найменш привабливим регіоном для поглинань респонденти назвали Східну Європу і Росію, причому серед цікавих секторів в цьому регіоні - тільки фінанси та нерухомість (20%), ПЕК і сировину (18%), охорона здоров'я (10%) і промисловий сектор (6%). При цьому Росія і Східна Європа зайняли передостаннє місце перед Західною Європою за прогнозом органічного зростання.
Транскордонні угоди злиття і поглинань - ключовий пріоритет майбутнього року, з акцентом у виробничому, споживчому секторах і ритейлі, ПЕК і сировину.
Ключовим критерієм для вибору інвестиційного банку-партнера в операції M&A як раніше залишається детальне знання того сектора, в якому проходить операція.