ua en ru

Світова спільнота має вилучити хімзброю у Сирії, - Перес

Хімічна зброя не повинна знаходитися ані в руках уряду Сирії, ані в руках повстанців. Міжнародне співтовариство зобов'язане докласти колективні зусилля, щоб вилучити його. Така заява пролунала на зустрічі Президента Ізраїлю Шимона Переса з міністром закордонних справ Франції Лораном Фабіусом.

Хімічна зброя не повинна знаходитися ані в руках уряду Сирії, ані в руках повстанців. Міжнародне співтовариство зобов'язане докласти колективні зусилля, щоб вилучити його. Така заява пролунала на зустрічі Президента Ізраїлю Шимона Переса (на фото) з міністром закордонних справ Франції Лораном Фабіусом.

Раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав хімічну атаку, що сталася минулого тижня в передмісті Дамаска, "жахливою трагедією і огидним злочином". За словами політика, "найнебезпечнішим у світі режимам" просто не можна мати у своєму арсеналі подібну зброю.

Тим часом, офіційний представник адміністрації США оголосив: у Вашингтона практично не залишилося сумнівів у тому, що сирійська влада використовувала хімічну зброю проти мирних громадян. Про це свідчить велика кількість жертв, симптоми госпіталізованих постраждалих і свідчення очевидців, передає Associated Press. Джерело розмовляло з виданням на умовах анонімності, поки воно не уповноважене робити подібні заяви офіційно.

Всі ці твердження створюють умови для початку широкомасштабної військової операції проти Сирії. Напередодні стало відомо, що Пентагон перекидає свої війська ближче до Сирії.

Сьогодні керівництво Ірану попередило Вашингтон: війна проти Сирії обернеться "дуже серйозними неприємностями" для самих Штатів. Представник збройних сил Ірану нагадав, що стосовно Сирії є "червона лінія", яку Білий дім перетинати не повинен.

Влада Сирії дотримується аналогічної позиції. За словами міністра інформації арабської республіки Омрана Зоабі, будь-які військові дії США проти Сирії призведуть до різкого погіршення ситуації на Близькому Сході. "Військове втручання з боку США призведе до пожежі, яка охопить весь Близький Схід", - заявив сирійський міністр.

Чиновник повідомив також, що місце недавньої хіматаки не входить до списку територій, відвідування яких представниками ООН було погоджено з урядом Сирії. Це означає, що міжнародних спостерігачів не збираються пускати до району хіматаки. Подібна позиція грає не на руку Дамаску: міжнародне співтовариство може трактувати таку заяву як визнання своєї провини. Втім, незабаром державне телебачення Сирії оголосило, що влада дала спостерігачам "зелене світло" на відвідування цих територій.

Нагадаємо, 21 серпня ЗМІ повідомили про застосування нервово-паралітичного газу під час бомбардування приміських районів Дамаска, що знаходяться під контролем бунтівників. Обставини застосування хімічної зброї невідомі досі. За інформацією організації "Лікарі без кордонів", при атаці постраждали близько 3,6 тис. осіб, вони були доставлені до трьох дамаскських лікарень із симптомами нейротоксикоза, 355 людей померли від отруєння. Після цього до Сирії вирушила група ревізорів ООН.

Нагадаємо, в ході зіткнень опозиції і прихильників Президента Сирії Башара Асада, які розпочалися в березні 2011 р., загинули більше 100 тис. чоловік.