ua en ru

Світова потреба на золото в II кварталі 2010 р. виросла на 36%, - експерти

Світова потреба на золото за підсумками II кварталу 2010 г. зросла на 36%, до 1050 т в порівнянні з квітнем-червнем 2009 р., порахували в Світовій раді по золоту (WGC). Зростання закупівель металу обумовлено загальним станом світової економіки і побоюваннями перед другою хвилею кризи, передає РБК daily.
У першому півріччі загострилися проблеми держборгу і бюджетних дефіцитів країн Південної Європи, в першу чергу Греції та Португалії, що вплинуло на поведінку інвесторів. Зокрема, біржові індексні фонди (ETF) придбали у другому кварталі 291,3 т золота. Скупка золота у нестабільні часи вже стала звичайною практикою для ETF. За даними Bloomberg, у першому кварталі 2009 р. фонди купили 465,1 т золота, після того як Федеральна резервна система США знизила процентну ставку до майже нульового рівня.
Приватні інвестори в другому кварталі 2010 р. скупили монети і злитки в кількості 534,4 т, що в два рази більше, ніж роком раніше. Продовжують скупку золота в свої фонди і центробанки - вже п'ятий квартал поспіль. У квітні-червні вони купили додатково 7,7 т. Слідуючи за попитом піднялися і ціни. У II кварталі біржова вартість золота виросла на 11,8%, до 1240,5 дол. за унцію (станом на 30 червня).
Разом з тим ювелірна промисловість купила 408,7 т золотої сировини в квітні-червні, що на 5,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року. На активність ювелірів вплинули ціни. На думку експертів WGC, до кінця року попит з боку ювелірної промисловості зросте, як це завжди трапляється перед традиційними святами в Китаї та Індії.
Разом з тим попит на золото як надійного активу продовжуватиме зростати. «Зараз інвестори дуже стурбовані можливістю удару другої хвилі кризи, що й обумовлює їх активність по скупці золота», - сказав глава аналітичного підрозділу по металах Societe General Девід Уілсон. Він очікує, що ціна на золото буде продовжувати зростати, «причому можливі досить великі скачки».