ua en ru

Миру в Україні необхідно домагатися шляхом переговорів і дипломатії, - Карасьов

Політики не можуть чітко визначитися, як діяти в умовах, що склалися, посилюючи конфлікт і протистояння. Про це сказав політолог Вадим Карасьов під час круглого столу "Виграти мир для України: в пошуках мирного рішення", організованого партією "Сильна Україна".

За його словами, протистояння з зовнішнім ворогом стає внутрішнім протистоянням. Свідомість, суспільні інститути і відносини починають будуватися на війні.

"Небезпечно те, що гинуть люди, але небезпечно і інше - гине країна, яку ми знали. Гине мирна, пацифістська Україна, тихе та спокійне місце, країна, яку хочуть перетворити на форпост років на п'ятдесят, як Ізраїль", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що в Україні не військова економіка, підтвердивши думку народного депутата, лідера партії "Сильна Україна" Сергія Тігіпка, що Україна може занапастити свою економіку, прикриваючись війною на Донбасі. "У Кабміні зараз засіла партія війни, яка в передвиборних цілях хоче розірвати економічні - енергетичні, торгові стосунки з Росією. А чим ми їх сьогодні компенсуємо? Європа цього не зробить. Ніяких планів Маршала від ЄС нам чекати не треба, це ілюзія", - вважає політолог. В нинішніх умовах Росія пов'язана з Європою щорічним товарообігом в обсязі 300-350 млрд дол., Україна і Росія - 15 млрд дол., Україна і ЄС - 16,2 млрд дол.

"В умовах економічної глобалізації вести війну в класичному сенсі майже неможливо, за словами соціолога Бруно Латур, в умовах глобалізації немає ворогів, тому що капітал скрізь", - додав Карасьов.

При цьому він підкреслив, що в сучасному світі справедливих війн не існує, і будь-яка жертва не варто будь-якої війни і потрібно домагатися світу шляхом переговорів і дипломатії.