ua en ru

МінЖКГ обговорює з ЄБРР та СБ інвестування в будівництво 10 сміттєпереробних заводів, - Ю.Хіврич

У Міністерства з питань житлово-комунального господарства на сьогодні є попередні домовленості зі Світовим банком (СБ) та Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) про інвестування проектів щодо побудови в Україні нових сміттєпереробних заводів. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив міністр житлово-комунального господарства Юрій Хіврич, передає кореспондент РБК-Україна.
"У нас уже є домовленість з ЄБРР, є домовленість зі СБ. Будемо в першу чергу запроваджувати їх. Про надання кредитів або інвестицій. Можуть бути інвестиції. Може бути завод, побудований інвестором і це буде власність інвестора... Не обов`язково надавати кредити. Кредити це тоді, коли завод хоче мати у власності місцева влада, а якщо місцева влада не заперечує, що інвестор буде хазяїном цього заводу, нема питань", - зауважив Ю.Хіврич.
За його словами, в даному разі йдеться про побудову 10 сміттєпереробних заводів та про вилучення тих компонентів твердих відходів, які можуть повторно використовуватися (пляшки, папір, скло), а все інше підлягатиме утилізації. "Є сьогодні не спалювання, а спеціальні технології, які переробляють і отримують добриво зі сміття", - підкреслив міністр.
За словами Ю.Хіврича, ці заводи разом з уже існуючими 4 заводами в Україні будуть працювати у 14 містах. Їх будівництво буде реалізовуватися за рахунок інвестиційних, а не місцевих коштів: "Якщо є сьогодні відведена земля, є опрацьоване ТЕО, є домовленість із громадськими організаціями міста, ми тоді цей проект пропонуємо інвесторам... Місцевий бюджет повинен надати землю, допомогти розробити ТЕО і проектну документацію".
За словами Ю.Хіврича, на сьогодні ситуація з утилізацією побутових відходів "дуже складна", адже щорічно в Україні накопичується біля 50 млн кубометрів побутових відходів, які складаються на майже 50 тис. звалищах і полігонах. З цієї кількості 6% повністю вичерпали свій ресурс і зараз перевантажені, 22% не відповідають санітарним нормам. До того ж на сьогодні в Україні працює 4 сміттєпереробних заводи (Київ, Харків, Дніпропетровськ і Севастополь), які переробляють 2,5% відходів.
До того ж лише з 70% території України вивозиться й утилізується сміття, а у сільській місцевості сміття вивозиться лише на 30% від потреби: "Це призводить до того, що близько 24 тис. несанкціонованих звалищ, вони займають великі території і засмічують лісові масиви".
Нагадаємо, сьогодні лише у 53 з 600 міст України використовують роздільний збір сміття, та лише у 7 містах України працюють сортувальні лінії.