ua en ru

МОЗ купило швидкі, відповідні нацстандарту, - головний лікар Київської станції швидкої допомоги

Міністерство охорони здоров'я України в 2011 р. провело централізовану закупівлю автомобілів швидкої допомоги типу (Peugeot Boxter). Автомобілі призначалися для пілотних регіонів, де проходить реформування медгалузі: Донецької, Вінницької, Дніпропетровської областей та м. Києва. На думку головного лікаря Київської станції швидкої допомоги Анатолія Вершигори, вперше в історії України державою були куплені автомобілі для надання невідкладної допомоги, які відповідають Національним стандартом (ГОСТ 7032:2009 "Автомобілі швидкої медичної допомоги та їх обладнання, технічні вимоги та методи випробування").

"Щоб повністю оновити парк автомобілів швидкої допомоги, держава повинна щорічно купувати 700-800 машин", - вважає Вершигора. За його словами, за минулий рік було отримано 67 машин, але цього недостатньо.
"Необхідно розуміти, що автомобіль "швидкої" - це не просто "таксі до лікарні", в ньому має бути відповідне обладнання по всьому необхідному спектру надання належної невідкладної допомоги, - переконаний головлікар. - Саме з цим обладнанням можливо зберегти здоров'я і життя людини і довезти його у випадку необхідності в лікарню для проведення подальшого лікування".

У свою чергу водій столичної швидкої Анатолій Клопцов зазначає: "Машинами ми дуже задоволені. У них є всі необхідні прилади й устаткування. Як водієві, мені такі машини дуже подобаються - вони м'які, маневрові, швидкі. Не порівняти з "Газелями", на яких я їздив раніше".

При здійсненні централізованих закупівель відповідно до Закону України "Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти" Моз висунув вимоги до комлектації автомобілів, щоб вони відповідали ГОСТу. Після закінчення процедури закупівель - поставлені згідно з договором автомобілі Peugeot Boxter класу B фахівці Міністерства не брали до тих пір, поки постачальник не виконав свої зобов'язання і не укомплектував швидкі всім тим якісним обладнанням, яке повинно бути в такій машині. Власне, саме з вартості цього обладнання (а також "коробки і коліс" - шасі) і складається загальна ціна кожної карети швидкої допомоги.

Як відзначають експерти Державного українського об'єднання (ГУО) "Політехмед", вартість автомобілів швидкої допомоги Peugeot Boxter типу В на шасі Європейського автопрому в 2011 році становила від 615 до 958 тис. грн. залежно від особливостей комплектації медтехнікою. Мова йде про ціну тих постачальників, які мали всі необхідні згідно із законодавством України документи на момент здійснення закупівель. Моз централізовано закупив повністю укомплектовані швидкі за мінімальною ціною - 649,8 тис. грн. Цей прецедент дозволив встановити оптимальну вартість на ринку, у зв'язку з чим регіони отримали орієнтир для проведення закупівель за кошти місцевих бюджетів. Так, наприклад, за 650 тис. грн швидкі закупили Волинська, Івано-франківська і Рівненська області.

В той же час, слід зазначити, що вартість автомобілів швидкої допомоги типу В, закуплених за кошти місцевих бюджетів в регіонах, варіюється. Так, наприклад, за 579 тис. грн автомобіль типу В закупили в Харківській області. Проте менша ціна обумовлена відсутністю в поставлених "швидких" двох важливих позицій медобладнання - дефібрилятора з кардиомонитором і електрокардіографу, вартість яких становить від 60 тис. - 170 тис., залежно від якості і виробника. Таким чином, за фактом недоукомлектованные машини не можуть відповідати ГОСТу, а значить - забезпечувати необхідний рівень медичної допомоги відповідно до існуючих стандартів.
Сумнівну економію можна спостерігати і в інших регіонах. У Севастополі були закуплені три автомобіля на базі шасі Renault Master по 400 тис. грн за кожен. Але, як виявилося, вони не зареєстровані як вироби медичного призначення, не мають Свідоцтва про державну реєстрацію Моз України, а також в їх комплектації відсутнє необхідне медобладнання. Тобто такі автомобілі не є медичною технікою, дозволеної для використання.

Нагадаємо, як повідомлялося на сайті Моз, влітку 2012 року Міністерство охорони здоров'я, після напруженої і принципової роботи з постачальником, змогло забезпечити належним чином оснащеними автомобілів Peugeot Boxer типу B - Вінницьку (34 авто), Дніпропетровську (50 авто), Донецьку області (90 авто) і р. Київ (42 авто). Всі поставлені автомобілі сьогодні надають необхідну медичну допомогу в регіонах, успішно виконуючи свою функцію.