ua en ru

МОЗ: Всі необхідні процедури проведення тендерів йдуть за графіком

В рамках бюджетної програми Моз на початок квітня вже оголосив торгів на загальну суму понад 622 млн грн - це третина всього плану закупівель на рік, передає прес-служба відомства.

За словами начальника управління планування, фінансування, моніторингу централізованих заходів та конкурсних закупівель Міністерства охорони здоров'я Галини Довганчин, сьогодні всі процедури МОЗ проводить планово, без будь-яких затримок і зволікань

Нагадаємо, що тендери в МОЗ і повинні проходити в квітні-травні. Згідно повідомленню МОЗ, для цього існує ряд причин. Зокрема, торги оголошуються не раніше квітня, оскільки в першому кварталі, найчастіше, Міністерство не може розпоряджатися коштами з державного бюджету на виконання державних програм. Причина банальна - на рахунках ще немає грошей, а підписувати договори з постачальниками медпрепаратів профільне відомство повинне зі взаємними зобов'язаннями.

Також процедура проведення тендерів займає деякий час. За словами Дмитра Подтуркіна, перед початком старту торгів була проведена велика підготовча робота, від якості якої прямо залежать результати торгів: "Щоб почати держзакупівлі в квітні, на початку року відповідні комісії Міністерства охорони здоров'я сформували номенклатуру закупівлі лікарських препаратів і виробів медичного. Після цього були зібрані заявки в відповідності з потребами в тому або іншому препарат по регіонах. Далі робочі групи сформували медико-технічні завдання на всі закупівлі, і всі планово перейшло в закупівлі".
Подібний хід процедур ніяк негативно не відображається на хворих - у профільного відомства завжди існує можливість збільшити попередню закупівлю ліків на 20% без проведення тривалих тендерних процедур.
Більше того, у зв'язку з тим, що ліки надійшли в регіони під кінець року, в першому півріччі 2012 р. в лікарнях існує ще деякий запас медикаментів. Наприклад, станом на перше квітня, в регіонах ще залишався неабияких список ліків, так званих перехідних залишків. Зокрема, тільки для хворих на гемофілію, в середньому, в лікарнях були сформовані запаси, що перевищують необхідність гемофилитиков в ліках на 70%.
Крім того, розкриття заявок учасників тендерів МОЗ проводить публічно. "При закупівлі медпрепаратів і товарів медичного призначення за кошти держбюджету вводиться конкурентна атмосфера - ніяких зловживань, ніяких корупційних дій ні з боку посадових осіб МОЗа, ні з боку учасників торгів ми не допустимо", - підкреслив заступник міністра - керівник апарату Моз Роман Богачов. Так, під час оголошення заявок учасників держзакупівель за програмою "Доросла гемофілія", у профільному відомстві були присутні не тільки представники фармкомпаній-учасників, але і громадські організації, які займаються проблемою гемофілії в Україні, а також представники ЗМІ.
Після підписання протоколу розкриття пропозицій, згідно з процедурою, протягом 20 робочих днів відбудеться оцінка пропозицій, і члени тендерного комітету ухвалять рішення про переможця торгів. А перші поставки медпрепаратів будуть зроблені після проведення всіх цих процедур.
"У нас все йде в плановому режимі, вже розпочато процедур на 1 мільярд 78 мільйонів гривень", - заявила Галина Довганчин.