ua en ru

МОЗ затвердив стандарти меддопомоги при посттравматичному стресовому розладі

МОЗ затвердив стандарти меддопомоги при посттравматичному стресовому розладі Фото: МОЗ затвердив стандарти медичної допомоги при ПТСР

В умовах бойових дій на сході частота виникнення ПТСР може у кілька разів перевищувати середні показники

Міністерство охорони здоров'я України затвердило стандарти медичної допомоги при посттравматичному стресовому розладі (ПТСР), повідомляє прес-служба відомства.

Так, документи включають в себе: уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги "Реакція на важкий стрес та розлади адаптації. Посттравматичний стресовий розлад" та адаптовану клінічну настанову, основану на доказах "Посттравматичний стресовий розлад".

Міністерство підкреслює, що в умовах ведення бойових дій на сході частота виникнення посттравматичного стресового розладу може у кілька разів перевищувати середні показники. Тому заснована на доказах інформація про ПТСР та методи його сучасної діагностики та лікування є вкрай важливою.

Зазначимо, що посттравматичний стресовий розлад - це важкий психічний стан, що виникає внаслідок психотравмуючих ситуацій - участь у військових діях, насильство або загроза смерті. Характерні для ПТСР симптоми - психопатологічні переживання та високий рівень тривоги, які варіабельні та можуть зберігатися протягом тривалого часу.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я має намір самостійно провести реформу охорони здоров'я в Україні замість Міністерства охорони здоров'я у зв'язку з тим, що останнє займається виключно піаром, заявив заступник голови комітету Олег Мусій.