ua en ru

МОЗ посилить контроль за обігом ліків, що містять наркотичні речовини

Міністерство охорони здоров'я України посилить контроль за обігом лікарських засобів, що містять наркотичні речовини. Про це повідомив у ході сьогоднішньої прес-конференції в головний нарколог країни Анатолій Вієвський, передає прес-служба МОЗ.

За його словами, проблема зі зловживанням громадянами України лікарськими засобами, що містять наркотики, надумана і занадто перевищена. На підтвердження цьому він навів дані моніторингу "Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України", згідно з якими протягом 2012 р. з отруєннями лікарськими засобами, що містять наркотичні, психотропні, сильнодіючі та отруйні речовини, прекурсори та кодеїн, в установ здоров'я зверталося лише 1 тис. 472 людини (4% від усіх видів отруєння), 98% з них є випадковими, а не навмисними. Він підкреслив, що за даними МВС України в 2012 р. з усієї кількості ліків, які були вилучені з незаконного обігу, з наркотичними речовинами - тільки 0,09%, з них кодеіносодержащіх - 15%.

За словами експертів, зараз Міздравом розроблено проект "Концепції державної політики у сфері забезпечення населення лікарськими засобами, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори, сильнодіючі та отруйні речовини, недопущення їх витоку в незаконний обіг, а також протидії поширенню наркоманії на 2014-2015 рр.", яка чітко регламентує порядок звернення знеболюючих лікарських засобів, забезпечує прозорість в ухваленні рішення про їх призначення та визначення шляхів утилізації залишків у разі припинення використання за призначенням і т.п.

На даний момент розроблено проект наказу "Про затвердження змін до порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров'я України", яким передбачено спрощення процедури знищення порожніх ампул з-під використаних наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, виключено необхідність створення комісії для контролю за порядком придбання, приймання, зберігання, видачі, використання та обліку рецептурних бланків.