ua en ru

МОЗ пропонує Раді скасувати видачу спецдозволу на зайняття народною медициною

МОЗ пропонує Раді скасувати видачу спецдозволу на зайняття народною медициною Фото: Уляна Супрун (kmu.gov.ua)

Проектом пропонується заборонити рекламу народної медицини

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) підготувало законопроект, яким передбачається скасувати видачу спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством). Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"МОЗ України підготувало законопроект, який скасовує видачу спеціального дозволу від МОЗ на заняття народною медициною. Дотепер українське законодавство визначає народну медицину, як метод оздоровлення, профілактики, діагностики та лікування, які ґрунтуються на досвіді багатьох поколінь людей, усталені в народних традиціях і не потребують державної реєстрації", - написала в.о. міністра.

МОЗ України підготувало законопроект, який скасовує видачу спеціального дозволу від МОЗ на заняття народною...

Опубліковано Уляна Супрун 18 травня 2018 р.

За її словами, якщо сучасна медична наука не визнає практику цілителів, знахарів і екстрасенсів, як метод лікування, цього не може визнавати закон і держава.

"І в жодному разі Міністерство охорони здоров’я не може надавати дозвільні документи на методи, безпечність та ефективність яких неможливо гарантувати. Підготовлений Законопроект передбачає скасувати видачу спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством). Також він забороняє рекламу народної медицини", - відзначила в.о. голови МОЗ.

Супрун підкреслила, що після ухвалення закону діяльність цілителів не визнаватиметься законом як така, що може допомогти комусь не хворіти чи вилікуватися.

"Якщо його ухвалять, це не означатиме, що люди, які практикують цілительство, не зможуть цим займатися. Проте їхня діяльність не визнаватиметься законом, як така, що може допомогти комусь не хворіти чи вилікуватися. Пацієнти, які звертатимуться до гомеопатів чи знахарів, бачитимуть, що їхня діяльність не підкріплена жодними державними документами, а отже це не є місцем, де надається медична допомога", - підсумувала вона.

Нагадаємо, у четвер ВР підтримала в другому читанні законопроект №2386а-1, яким пропонується дозволити трансплантацію органів після смерті донора за умови, що він заздалегідь надав письмову згоду на трансплантацію.