ua en ru

У Мін'юсті розповіли про реформу системи виконання покарань

У Мін'юсті розповіли про реформу системи виконання покарань Фото: установа покарання

У відомстві зазначили, що планується ліквідувати кримінально-виконавчі інспекції

Повноцінне впровадження служби пробації і демілітаризація Державної пенітенціарної служби України стануть одними з ключових елементів реформи системи виконання покарань. Про це заявила під час засідання спільної колегії Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства юстиції України перший заступник Міністра юстиції України Наталія Севостьянова, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Севостьянової, планується ліквідувати кримінально-виконавчі інспекції.

"Ми ліквідуємо всі радянські кримінально-виконавчі інспекції, які лише стежили за процесом самого виконання вироку після того, як вийшла з установи покарання. Служба пробації буде фокусуватися на тому, щоб пройшли окремі пробационные програми після того, як вона залишає установа покарання - це контроль гніву, допомогу у працевлаштуванні, це отримання додаткових навичок", - повідомила вона.

За її словами, одним із елементів реформи стане демілітаризація працівників апарату служби.

"Наш фокус - демілітаризувати на першому етапі аппарт, великий апарат, який безпосередньо в колонії не працює, який працює з паперами, але який має погони і який безпосередньо має набагато більш високі зарплати, ніж ті, хто виконують безпосередньо цю функцію. Тому демілітаризація апарату пройде з 77% осіб, які мають сьогодні погони, до зменшення до 28%, вони стануть держслужбовцями, цивільними, які будуть працювати над розробкою підходів до того, як керувати системою виконання покарань", - повідомила вона.

Також перший заступник міністра юстиції зазначила, що відбудеться переатестація працівників у погонах.

"Ми будемо проводити переатестацію всіх тих осіб, які в погонах в цій службі, через центри, в яких проходила переатестація нових поліцейських за новими стандартами з психологічним тестуванням, тестуванням відповідності для роботи на такій специфічній посади як ссотрудник даної служби", - повідомила вона.

Разом з тим, вона зазначила, що пропонується створення холдингу з майже 100 державних підприємств, які функціонують в установах виконання покарання.

"Ми пропонуємо налагодити прозорість і ефективність даних підприємств для того, щоб використовувати ті кошти, які заробляють засуджені на оплату їхньої праці, для того, щоб людина, яка виходить з колонії мав зароблені гроші і він міг почати нормальне життя після того, як відбув визначене законом покарання. Ми пропонуємо створити холдинг, який об'єднає всі ці підприємства для того, щоб прозоре керівництво даного холдингу могло поширювати контракти по всій країні і за кордоном, пропонуючи технологічні можливості", - сказала Севостьянова.

У той же час вона повідомила, що планується перехід на електронні системи закупівель для потреб служби.

"Перехід на електронні закупівлі Prozorro, адже бюджет пенітенціарної служби близько 3 млрд грн", - сказала вона.

Як зазначила Наталія Севостьянова, реформа передбачає скорочення регіональних управлінь Пенітенціарної служби України в регіонах.

"Ми скорочуємо з 24 таких управлінь до 5 міжрегіональних управлінь", - заявила вона.

Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції України прийняло рішення про ліквідацію близько 600 райуправлінь юстиції.