ua en ru

Мін'юст України пропонує зняти незаконні обмежувальні позначки зі 116 актів Кабміну.

Міністерство юстиції України звернулося до Кабінету міністрів України з пропозицією зняти зі 116 актів уряду обмежувальні позначки, не передбачені законодавством, - «Не для друку», «Опублікуванню не підлягає» та «Не для преси», повідомляє прес-служба відомства.

Як повідомив міністр юстиції Микола Оніщук, акти з незаконними грифами було виявлено Мін'юстом у результаті аналізу нормативних документів Кабміну, виданих у 1993-2003 рр., тексти яких раніше були відсутні в єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів.

Міністр юстиції наголосив, що законодавством не передбачено надання актам обмежувальних позначок "Не для друку", "Опублікуванню не підлягає" і є порушенням конституційного права громадян на доступ до правової інформації та Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Міністерство юстиції звернулося до уряду з пропозицією зняти з актів Кабінету міністрів указані позначки або, при необхідності, надати їм гриф «Для службового користування».

Міністр юстиції також повідомив, що з початку лютого 2010 р. Міністерство юстиції розпочало публікацію в «Офіційному віснику України» указів Президента України, з яких у листопаді 2009 р., на пропозицію Мін'юсту, глава держави зняв не передбачені законодавством позначки «Опублікуванню не підлягає». Міністр нагадав, що указану позначку було знято з 628 указів та зі 190 розпоряджень Президента України. На сьогодні усі ці акти внесені до єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, 79 з них опубліковані. Триває робота з підготовки до публікації решти указаних актів.