ua en ru

Мін'юст пропонує Держкомзему скасувати наказ про присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам.

Міністр юстиції Олександр Лавринович направив листа голові Державного комітету із земельних ресурсів Олегу Кулінічу, в якому пропонує невідкладно скасувати наказ від 15 лютого 2010 року № 168 "Про затвердження Порядку присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам". Акт пропонується скасувати як такий, що спрямований до виконання з порушенням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, повідомляє прес-служба Мін'юсту України.

Правову експертизу зазначеного наказу Держкомзему Міністерство юстиції здійснило у зв'язку з численними зверненнями фізичних та юридичних осіб. За результатами експертизи встановлено, що наказ мав підлягати державній реєстрації в Мін'юсті, оскільки містить нові правові норми, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян та мають міжвідомчий характер. Зокрема, наказом визначено процедуру формування та присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці, а також внесення відповідних відомостей до державного реєстру земель із наданням витягу з цього реєстру про присвоєння кадастрового номера.
Разом із тим, встановлено, що наказ не зареєстровано в Міністерстві юстиції, а отже він не може вважатися чинним, його застосування є порушенням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.
"Враховуючи те, що керівники міністерств та інших органів виконавчої влади несуть персональну відповідальність за недотримання вимог постанови Кабінету міністрів України "Про затвердження положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади", голові Державного комітету із земельних ресурсів Олегу Кулінічу направлено лист з пропозицією забезпечити невідкладне скасування наказу як такого, що спрямований до виконання з порушенням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів", - йдеться в повідомленні.