ua en ru

Мін'юст запускає систему електронного апостилю

Мін'юст запускає систему електронного апостилю Фото: Павло Петренко

Зараз до цієї системи вже підключено 23 країни

Кабінет міністрів України в ході засідання підтримав ініціативу Міністерства юстиції, яка забезпечить запуск в Україні системи електронного апостилю. Про це сьогодні під час засідання уряду заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає прес-служба відомства.

"Ми вводимо на підставі рішення уряду новий прогресивний сервіс - електронний апостиль. Це відповідне посвідчення документів некомерційного характеру, які українці отримують у органах юстиції для того, щоб подати їх у відповідні компетентні органи за кордон. Мова йде про договори купівлі-продажу, які засвідчуються нотаріально, рішення судів, свідоцтва про народження та інші документи", - заявив Петренко.

Суть цього сервісу в тому, що громадяни за місцем проживання в будь-якому органі загсу зможуть подати документи для засвідчення їх електронним апостилем. Ці документи будуть опрацьовуватися електронною системою, на них буде накладатись електронний апостиль, і цей документ протягом 24 годин людина може роздрукувати з сайту або отримати його в тому ж загсі.

За словами Петренка, зараз до цієї системи вже підключено 23 країн, серед яких США, Великобританія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Латвія, Грузія, Молдова та інші.

Зазначимо, апостиль - спеціальний штамп, який відповідно до Гаазької конвенції 1961 р., ставиться на офіційних документах, що надходять від держав - учасниць Конвенції. Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної або консульської легалізації.

Нагадаємо, в Україні з 6 жовтня відкрили для вільного доступу Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.